Erişilebilirlik

Kesik Başla Selfie Çekmiş


Yassin Salhi'nin evinden çıkarken görülen Fransız özel timleri, yanlarında kimliği belirlenemeyen bir kadını götürürken
Yassin Salhi'nin evinden çıkarken görülen Fransız özel timleri, yanlarında kimliği belirlenemeyen bir kadını götürürken

Fransa’yı sarsan terör saldırısında soruşturmaya ilişkin ayrıntılar gün ışığına çıkmaya başladı. Lyon kenti yakınlarındaki İsere bölgesinde bir kimya fabrikasına saldıran 35 yaşındaki zanlı Yassin Salhi’nin, patronu Herve Cornara’nın başını kestikten sonra bir kimya tesisini havaya uçurma girişiminde bulunduğu saldırıya ilişkin soruşturma sürüyor.

Cuma günü yakalandıktan sonra polise kimliği hakkında dahi bilgi vermeyen ve eşi, kız kardeşi ve bir yakını altına alınan Yassin Salhi, Cumartesi günü ifade vermeye başladı. Salhi’ye ait cep telefonunda zanlının patronunun başını kestikten sonra, kesik başla selfie çekerek, fotoğrafları Suriye’de bulunan bir cihatçıya gönderdiği ortaya çıktı.

Le Monde gazetesinin dosyaya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Yassin Salhi’ye ait akıllı telefonla cinayete ilişkin iki fotoğraf ele geçirildi. Fotoğraflardan birinde patronu Herve Cornara’nın kesik başı tek başına, diğerinde ise kestiği baş ile çektiği selfie görülüyor. Zanlı Yassin Salhi, fotoğrafları Air Product adlı kimyasal madde ve gaz üreten firmaya saldırmadan önce çekiyor. Ardından, çektiği iki fotoğrafı WhatsApp üzerinden Kanada menşeili bir numaraya gönderiyor. Telefonun sahibi hakkında inceleme yürüten Fransız polisi, söz konusu kişinin Suriye’de olduğunu ve poliste kaydı olan bir kişi olduğunu tespit etti.

Polis, Lyon saldırısını gerçekleştiren zanlının, eylemi örgütlü mü gerçekleştirdiği yoksa Fransızların “Yalnız Kurt/Loup solitaire” dedikleri bir eylemci olup olmadığı üzerinde duruyor. Salhi’nin evine ve iş yerine yapılan baskınlarda el konulan bilgisayar yazışmalarında ve belgelerde, Salhi’nin bir örgüt bağlantısı olup olmadığı araştırılıyor.

Otopside boğulma izleri

Bu arada kurbanın üzerinde yapılan ilk otopside, zanlının cinayeti başını kesmeden önce mi, yoksa sonra mı işlediği tespit edilmeye çalışılacak. İlk bulgulara göre, Salhi’nin patronunun boğazında boğulma izleri ve kurbanın kurtulmak için çabaladığına dair izler var. Ancak cinayetinin nasıl işlendiğinin belirlenmesi için yeniden derinlemesine otopsi yapılması kararlaştırıldı.

Kurbanını sahte silahla kaçırmış

Bu arada zanlının evine yapılan baskınlarda ne örgüt bağlantısı ne de örgütlü bir saldırı için elde edilen silah bulunmadı. Salhi’nin iş yerinde ve arabada yapılan arabada ise bir bıçak ve sahte bir tabanca bulundu. Buna göre, katilin patronunu sahte bir silahla kaçırdığı ve bıçakla da kafasını kestiği tahmin ediliyor. Soruşturmayı yürüten polisler, “Salhi’nin kriz geçiren bir radikal cihatçı mı yoksa örgütlü harekete geçen bir terörist mi olduğu” konusunda henüz bir bulguya ulaşamadıklarını belirtiyorlar.

Paris’e sevk edilecek

Yassin Salhi, Cuma akşamından bu yana Lyon Emniyeti’nde göz altında bulunuyor ve gözaltı süresi yasal olarak, en uzun süre olan 96 saate kadar uzatılacak. Ardından Salhi hakim önüne çıkarılarak tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verilecek. Tutuklanması için hakkında yeterince delil olan Salhi, Pazar gecesi Paris’e sevkedecek. Gözaltı süresinin birinci gününde konuşmayan ve hiçbir bilgi vermeyen Salhi’nin ikinci gün konuşmaya başladığı açıklandı, ancak soruşturmanın gizliliği nedeniyle ifadeleri şimdilik gizli tutuluyor. Salhi’nin Paris’teki sorgulamasını Paris Adliyesi anti terör birimi üstlenecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG