Erişilebilirlik

Kıbrıs Dostluk Programı


Kıbrıs Dostluk Programına katılan bir grup genç - cyprusfriendship.org
Kıbrıs Dostluk Programına katılan bir grup genç - cyprusfriendship.org
Kıbrıs Dostluk Programı dört yıldan beri her yıl yaşları 15 ile 17 arasında değişen Kıbrıslı Rum ve Türk gençleri bir araya getiriyor.

Kıbrıs Dostluk Programı

Kıbrıs Dostluk Programı

Kıbrıs Dostluk Programı, iki toplum arasında barış ve anlayışı teşvik etmek amacı ile kurulmuş kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. Kıbrıs’ın iki tarafından gençleri bir araya getiren program, geleceğin liderlerinin ömür boyu sürecek dostluklar kurmalarını amaçlıyor.

Web www.cyprusfriendship.org

Amerika’ya gelen Rum ve Türk kesimlerinden Kıbrıslı Türk ve Rum gençler bir ay boyunca aynı evi, aynı odaları paylaşıyor. Kıbrıslı gençler bu yıl başkent Washington da olmak üzere, Atlanta, Portland ve New Hampshire’da dörder kişilik gruplar halinde aynı evlerde kaldılar. Her evde bir Türk erkek ile bir Türk kız öğrenciyle bir Rum erkekle Rum kız, toplam 4 genç, birlikte zaman geçirdi, işbirliği içinde günlük işleri yaptı, çeşitli etkinliklere katıldı.

KKTC'li Cemre Arca (Solda) ve Umur Güven (Sağda)
KKTC'li Cemre Arca (Solda) ve Umur Güven (Sağda)
Kıbrıs Dostluk Programı toplam 20 genciAmerika’da buluşturdu. Bu gençlerin 10’u Rum kesiminden, 10’u ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden dostluk programına katıldı.
Amerika’nın Sesi, Kıbrıs Dostluk Programı için başkent Washington’a gelen iki Kıbrıslı Türk öğrenci Cemre Arca, Umur Güven ve iki Rum genç Andria Efthumiou ve Nicolas Mavrides ile konuştu.

Rum, Andria Efthumio (Sağda) ve Nicolas Mavrides (Solda)
Rum, Andria Efthumio (Sağda) ve Nicolas Mavrides (Solda)
Larnaka’da yaşayan Kıbrıslı Rum öğrenci Andria Efthumio, Kıbrıs adasının iki bölüme ayrılmış olmasını anlamsız bulduğunu söylüyor. Lefkoşalı Rum öğrenci Nicolas Mavrides birçok kez adanın Türk kısmında bulunmuş. Nicolas, adanın ikiye bölünmüş olması ve görüş ayrılıkları yüzünden normal koşullarda adanın diğer tarafında yaşayan yaşıtlarıyla görüşmenin zor olduğunu ve ilk kez bir Türk ile uzun süreli zaman geçirme fırsatı yakaladığı söyledi. Programın hedefi, iki taraftan Kıbrıslı gençlerin görüşbirliği oluşturması ve bu birlikteliğin ileride adanın her iki tarafına da yayılması.
İnsanlara sınırın diğer tarafındakilerle arkadaş olabileceğimizi göstermek istiyoruz
Cemre Arca


KKTC’li Cemre Arca, Kıbrıs’ın ortasındaki sınırdan mutlu olmadığını ve iki tarafın birleşmesini istediğini söyledi. Cemre, sınırı belki haritadan silemeyeceklerini, fakat halkların hafızalarından silebileceklerini sözlerine ekledi. Cemre gibi bir ay boyunca Rum kesiminden bir gençle aynı evde konuk edilen KKTC’li Umur Güven, bir çok ortak yönleri olduğunu ve hemen hemen aynı kültürden geldiklerini söyledi. Umur, ilerleyen yıllarda arkadaşlıklarını devam ettireceklerini ve bunun Kıbrıs’ın geleceği için çok önemli olduğuna inandığını söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG