Erişilebilirlik

Kıbrıs İçin İlk Kez Çapraz Müzakere


Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi müzakerecisi Andreas Mavroyannis
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi müzakerecisi Andreas Mavroyannis
ANKARA - Kıbrıs'taki barış müzakerelerinde gözler Türkiye ile Yunanistan'a çevrildi. Birleşmiş Milletler gözetimindeki 55 yıllık tarihe sahip müzakerelerde ilk kez garantör ülkeler de doğrudan sürece katıldı. Kıbrıs Rum Kesimi'nin müzakerecisi Andreas Mavroyannis Ankara'da, KKTC'nin müzakerecisi Kudret Özersay da Atina'daydı.

Kıbrıs adasında barış iklimini hakim kılmak amacıyla 55 yıldır yürütülen görüşmelerde henüz sonuca ulaşılamadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un girişimi ve Avrupa Birliği'nin telkini ile 11 Şubat günü görüşmeler yeniden başladı. BM kontrolundaki tampon bölgede, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis müzakere masasına oturdu. O gün iki lider arasında el sıkışmayla barış için yeniden umut ışığı yandı.

Son olarak Kıbrıs barış müzakereleri sürecinde yeni aşamaya geçildi ve garantör ülkeler Türkiye ile Yunanistan sürece dahil edildi. Bu amaçla ada devletleri temsilcisi iki isim, çapraz müzakere için Ankara ve Atina'ya uçtu. KKTC'nin müzakerecisi Kudret Özersay, Türkiye'nin Atina Büyükeçiliği evsahipliğinde Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndaydı. Özersay, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Anastassis Mitsialis ile görüştü. Özersay'ın Türk kesimine yönelik ambargodan vazgeçilmesini istediği öğrenildi.

Öğle saatlerinde Ankara'da ise, Kıbrıs Rum Kesimi müzakerecisi Andreas Mavrayannis, Türk Dışişleri'ndeydi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Rum temsilciyi kabul etti. Dışişleri Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Sinirlioğlu, Türkiye'nin barış sürecine tam destek vereceğini söyledi.

Sinirlioğlu, Mavroyannis'e, ''Çözüm sürecine yönelik desteğimiz tamdır. Artık müzakere sürecinin ivme kazanması gerekiyor. Çok olumlu bir başlangıç oldu. Umuyorum çapraz görüşmeler devam edecektir'' dedi. Rum müzakereci Mavroyannis'in ise, toprak, Maraş ve KKTC vatandaşı Türkiye'lileri gündeme getirdiği belirtildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, 11 Şubat'ta BM kontrolundaki ara bölgedeki buluşmasında ise, Kıbrıs'tan "herşey normal seyrinde" mesajı gelmişti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG