Erişilebilirlik

Ukrayna’da Başkent ve Birçok Şehir Füzelerle Vuruldu


Ukrayna'nın başkenti Kiev ve birçok Ukrayna şehri bu sabah patlamalarla sarsıldı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, televizyonda yayınlanan açıklamasında, Ukrayna'nın enerji, komuta ve iletişim hedeflerine yönelik uzun menzilli füze saldırıları düzenlenmesi, füzelerin hava, kara ve denizden ateşlenmesi talimatı verdiğini söyledi. Putin, saldırıların Kerç Boğazı Köprüsü'nde Cumartesi günü meydana gelen ve terör saldırısı olarak nitelediği saldırıya yanıt olduğunu belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı, "Kiev rejimi, eylemleriyle, uluslararası terör örgütleriyle kendisini aynı seviyede konumlandırmıştır. En iğrenç gruplarla. Böyle eylemleri yanıtsız bırakmak imkansızdır" dedi ve Ukrayna'nın Rus topraklarını hedef alması durumunda gelecekte daha fazla saldırı yapabilecekleri tehdidinde bulundu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 81 seyir füzesi ateşlediğini ve Ukrayna hava savunma sistemlerinin bunlardan 43'ünü düşürdüğünü açıkladı. Ukrayna Acil Durum Hizmetleri Dairesi, en az 11 kişinin öldüğünü, 64 kişinin de yaralandığını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu sabahki saldırılarının hem ülkenin enerji altyapısını hedef aldığını hem de kasten can almaya yönelik olduğunu söyledi.

Zelenski, batıdaki Kiev, Lviv, Ternopil, Jitomir; orta kesimdeki Dnipro ve Kremenşuk; güneydeki Zaporijya ve doğudaki Harkiv’in vurulduğunu belirtti.

"Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar. Umutsuzlar" diyen Zelenski, Ukraynalılar'ı sığınaklardan çıkmamaya çağırdı. Zelenski ayrıca "Bizi mahvetmeye, dünya üzerinden silmeye çalışıyorlar. Hava saldırı sirenleri Ukrayna genelinse susmak bilmiyor" dedi.

Rusya’nın saldırılarına tepkiler büyüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Rusya’nın Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana düzenlediği en geniş çaplı saldırılar karşısında "derinden sarsıldığını" söyledi. Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, saldırlarla ilgili olarak, "Bu durum, savaşın kabul edilemez bir başka tırmanışını oluşturuyor ve her zaman olduğu gibi en büyük bedeli siviller ödüyor" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ittifakın Rusya’nın Ukrayna’daki sivil hedeflere yönelik saldırısını kınadığını belirtti.

Stoltenberg, paylaştığı Twitter mesajında, "Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’yle konuştum ve Rusya’nın Ukrayna’da sivil altyapıya yönelik korkunç ve gelişigüzel saldırılarını kınadım. NATO, Kremlin’in saldırganlıklarına karşı savaşan cesur Ukrayna halkını desteklemeye gerektiği sürece devam edecek" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Twitter paylaşımında, "Rusya’nın Ukrayna’da Kiev ve diğer kentlerde sivillere saldırması nedeniyle derin bir şoktayım. Bu gibi eylemlerin 21’inci yüzyılda yeri yok. En sert ifadelerle kınıyorum. Ukrayna’nın yanındayız. AB’den ilave askeri destek yolda" şeklinde ifadeler kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise paylaştığı Twitter mesajında, ”Ukrayna kentlerine yönelik acımasız saldırılar karşısında şoktayız ve şaşkınız. Putin’in Rusya’sı bir kez daha neyi savunduğunu dünyaya gösterdi: Gaddarlık ve terör. Ukraynalılar’ın güçlü durmaya devam edeceklerini biliyorum. Tüm olanaklarımızla ne kadar gerekirse Ukrayna’nın yanındayız” dedi.

Kızılhaç örgütü güvenlik nedeniyle çalışmaları durdurdu

Rusya'nın Ukrayna'daki farklı kentlere füze saldırıları düzenlemesi üzerine Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve yardım kuruluşu Norveç Mülteci Konseyi, saha çalışmalarını durdurduklarını bildirdi.

Kızılhaç'ın Ukrayna'da 10 bölgede yaklaşık 700 çalışanı görev yapıyor. Örgütün masa başı çalışanlarının görevlerini sürdürdükleri, saha çalışmalarını yürütenlerinse güvenlik sağlanır sağlanmaz görev başına yeniden geçecekleri bildirildi.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, "Savunmasız toplumları, kendi yardım çalışanlarımız bombalardan korunmaya çalışırken destekleyemeyiz" dedi.

BM Mülteci Dairesi'nden bir sözcü ise çalışmalarının devam ettiğini, elemanlarının hava saldırıları sırasında sığınaklara girdiğini söyledi.

Belarus kuvvetleri Rus askerlerinin yanına konuşlandırılıyor

Putin'in en yakın müttefiki olan Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, bugün, Belarus askerlerinin Ukrayna yakınında Rus askerlerinin yanında konuşlandırılması talimatı verdiğini bildirdi. Lukaşenko, Ukrayna'yı, Batılı destekçileriyle beraber Belarus'a saldırı planı hazırlamakla suçladı.

Lukaşenko, herhangi bir kanıt göstermeden, Batılı ülkeler hakkında, "Bizi oraya çekmek için Belarus'la savaş çıkarmaya çalışıyorlar" dedi.


Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Kerç Köprüsü'ndeki patlamayı görüşmek üzere bugün güvenlik konseyi toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor.

Putin dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın güneyindeki Moskova güçleri için önemli bir ikmal yolu olan Kerç Boğazı üzerindeki köprüde meydana gelen patlamanın "kritik öneme sahip sivil altyapıyı tahrip etmeyi amaçlayan bir terör eylemi" olduğunu söyledi.

Kremlin'in Telegram kanalında yayınlanan bir videoda da, "Bu Ukrayna özel servisleri tarafından tasarlandı, gerçekleştirildi ve emredildi" denildi.

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhakının önemli sembollerinden biri olan Kerç Boğazı’ndaki köprü, Rusya’nın işgal altında tuttuğu Ukrayna’nın güneyindeki bölgelere mühimmat sevkiyatı için de kilit önem taşıyor.

Diğer yandan Ukraynalı yetkililer, gece boyunca Zaporijya'ya yapılan yeni füze saldırılarında çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Bölge Valisi Oleksandr Starukh, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus bombardımanının gece boyunca Zaporijya şehrinde bir apartmanı yerle bir ettiğini söyledi. Bir şehir yetkilisi de saldırıda en az bir kişinin öldüğünü ve beş kişinin de yaralandığını kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski dün akşamki açıklamasında, saldırıyı "mutlak kötülük" olarak niteleyerek kınadı. Zelenski, "Bu kasıtlı bir saldırıydı. Emri kim verdiyse ve kim gerçekleştirdiyse neyi hedeflediklerini biliyorlardı” dedi.

Rusya'nın elindeki nükleer santrale yaklaşık 52 kilometre uzaklıktaki Zaporijya şehri son haftalarda sık sık bombalanıyor.

Nükleer santral de dahil olmak üzere Zaporijya bölgesinin büyük bölümü Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinin ilk günlerinden bu yana Rusya'nın kontrolü altında bulunuyor.

İngiliz istihbaratı ise bugün yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin stratejik öneme sahip doğu kasabası Bakhmut'a odaklanmaya devam ettiğini ve geçen hafta kasabaya doğru 2 kilometre kadar ilerlediğini belirtti.

Beyaz Saray ise köprü patlamasıyla ilgili yorum yapmayı reddetti ancak ABD'nin Ukrayna'yı silahlandırmaya devam edeceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG