Erişilebilirlik

“Deprem Bölgesi İçin Yasa Çıkarılması Gerekiyor“


Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin en kötü etkilediği illerden biri olan Malatya’yı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’na ziyaretinde, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da eşlik etti.

Depremin yerle bir ettiği noktalardan biri olan Milli Egemenlik Caddesi’nde yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Malatya halkına başsağlığı dileklerini ileterek, “Bu saatten sonra depremi yaşayan kentlerin yeniden ayağa kaldırılması lazım, ekonomilerinin güçlendirilmesi lazım. Kenti terk edenlerin tekrar yuvalarına dönmeleri gerekiyor. En büyük arzumuz bu" dedi.

“Deprem bölgesi için yeni bir yasa çıkarılması gerekiyor"

Malatya'dan başlayıp Hatay'a kadar süren deprem kuşağında yeni bir anlayışın hakim olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bu bölge için yeni bir yasanın çıkarılması gerekiyor. Deprem bölgesini terk edenlerin tekrar dönmesi için bazı özel avantajların sağlanması gerekiyor. Bunun için özel bir yasaya ihtiyaç var. Konutların yeniden yapılması ama konutlar yeniden yapılırken kentin ruhuna, kentin tarihine dikkat etmek gerekiyor. Bina yapmak yetmiyor, kentin dokusuna uygun binaların yapılması lazım. Tarihi eserlerin korunması ve aslına uygun yeniden ele alınması gerekiyor. Özel teşviklerin yapılması gerekiyor" diye konuştu.

Depremzedelerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ekonomik alt yapının süratle oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu bölgede yeni binalar yapılırken veya güçlendirilirken elbette ki kapısı, penceresi, demiri, çimentosu bütün bunların dikkate alınması ve bu bölgede özel olarak imalatın yapılmasına özen göstermek gerekiyor. Böylece hem istihdamı arttıracak hem maliyetleri düşürecek hem yeni konut ve işyerlerinin yapılmasına imkan sağlanacak. Özellikle esnafın kısa sürede ayağa kaldırılması gerekiyor. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ekonomik altyapının süratle oluşturulması gerekiyor."

Basın açıklamasından sonra depremzedelerin kaldığı çadır kenti ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, depremde hayatın kaybedenler için düzenlenen mevlit programına katılarak, halkla iftar yaptı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG