Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu’ndan 'Haydi Bismillah' Yanıtı


Kemal Kılıçdaroğlu Strasbourg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland'la görüştü
Kemal Kılıçdaroğlu Strasbourg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland'la görüştü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li Mahmut Tanal’ın başvurusu üzerine Yüksek Seçim Kurulu’nun AK Parti’nin “Haydi Bismillah” adlı seçim şarkısına yasak getirmesi kararını ve bu nedenle CHP’ye yöneltilen eleştirileri değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “Biz ibadeti siyaset için değil Allah için yaparız. Herkes de buna dikkat etsin” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 günlük Avrupa turu kapsamında İsviçre’nin Bern kentinin ardından Fransa’ya, Strasbourg kentine geldi, Strasbourg’da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ile görüştü. İki görüşmesinin ardından kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, temaslarında Suriyeli göçmenler, terör, temel hak ve özgürlükler ile basın özgürlüğü konusunun gündeme geldiğini aktardı.

Gazetecilerin sorusu üzerine YSK’nın AK Parti’nin seçim şarkısını değerlendiren Kılıçdaroğlu, politikacılara din ile siyaseti birbirine karıştırmamaları çağrısı yaparak, “Öğrendiğim ilk şeylerden birisi sofraya otururken rahmetli babam annem “bismillah deyin çocuklar” derdi. Biz ibadeti Allah için yaparız, siyaset için yapmayız. Herkesin buna özen göstermesi lazım. İnançlar, din siyaset konusu olmaz. O insanların manevi dünyasının bir zenginliğidir. Benim bu konudaki düşüncem bu kadar açık, bu kadar net” diye konuştu.

Hürriyet’e saldırı gündeme geldi

Temaslarında ifade ve basın özgürlüğü konularının da gündeme geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Özellikle Hürriyet gazetesine yapılan baskılardan duyulan endişe ve rahatsızlık gündeme geldi. Bu baskınların Avrupa’da ve Avrupa Birliği’nde, Avrupa Konseyi’nde, Avrupa’daki sivil toplum örgütlerinde ciddi tepkiler doğurduğu bize ifade edildi. Biz de medya özgürlüğü konusundaki endişelerimizi kendilerine ilettik” dedi.

‘PKK koşulsuz silah bırakmalı’

Kılıçdaroğlu, Avrupa Konseyi’ndeki temaslarında göçmenler ve terör konularının da gündeme geldiğini belirtti. Avrupa’nın göçmenler konusunda geç karar aldığını belirten Kılıçdaroğlu, “Suriyeli mültecilerin yalnızca Türkiye’nin sorunu olmadığını söylemiştik. Avrupa şimdi bunu anladı. Avrupa’nın geç karar aldığını, bundan böyle aldıkları kararları Türkiye ile paylaşması gerektiğini söyledik” dedi. Kılıçdaroğlu, partisinin terör konusundaki görüşlerini de aktardığını belirterek, “Bu sorunun çözümü için PKK’nın koşulsuz olarak silah bırakması gerektiğini söyledik. Terör ile barış bir arada gitmez” dedi.

Avrupa Konseyi’ndeki temaslarının ardından Strasbourg kentinin dışında bir toplantı saloınunda partililerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, kurban bayramı dolayısıyla katılımcıların bayramını kutladı. Bayram tatilini Avrupa’da halk buluşmalarıyla geçirmeyi seçen Kılıçdaroğlu, “Bütün Türkiye'de her evde barış ve huzur olmasını arzu ediyoruz. Birbirimizle kucaklaşmak, birbirimize selam vermek, farklı düşünsek bile düşüncelere saygı göstermek. 'Neden farklı düşünüyorsun?' diye onu alıp hapse atmamak. Ona baskı kurmamak. Bu bizim görevimiz olmalı. Aydınlanmanın da temel felsefesi de bu. Her düşünceye saygı göstermek ve her aykırı düşünceyi şu ya da bu şekilde dinlemek insanlığın gelişme motorudur. Bunu yapabiliriz. Ben yapmak için yola çıktım” diye konuştu. Kılıçdaroğlu sözlerini "Sözüm söz, CHP iktidarında Türkiye'ye birinci sınıf demokrasiyi getireceğim. Düşünce özgürlüğünü getireceğim" diye bitirdi.

Bir sonraki durak Brüksel

CHP lideri yarın da Belçika’nın başkenti Brüksel’e geçerek temaslarda bulunacak. Burada da Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AP Türkiye raportörü Kati Piri, AP Yeşiller grubu başkanı Rebecca Harms ile görüşecek. Kılıçdaroğlu Brüksel’deki temasları çerçevesinde Türk vatandaşlarıyla da buluşacak. Belçika’nın ardından da Hollanda, Almanya ve Avusturya’da, Amsterdam, Köln, Mannheim, Stuttgart, Münih ve en son Viyana’da vatandaşlarla bir araya gelecek.

Kılıçdaroğlu’nun ardından HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş 28 Eylül de Strasbourg’da Avrupa Konseyi’nde temaslarda bulunacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG