Erişilebilirlik

Kılıçdaroğlu’nun Avukatı Gözaltına Alındı


Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatlarından Celal Çelik, İstanbul’da başlatılmış olan terör soruşturması kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından Ankara’da gözaltına alındı.

Çelik’in gözaltı kararının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın MİT TIR’ları davası kapsamında olduğu öğrenildi.

Avukat Bolaç: “Dosyada gizlilik var ama gözaltı kararında terör örgütüne üyelik suçlaması bulunuyor”

Soruşturmayı takip eden Avukat Efkan Bolaç, dosyada gizlilik kararı olduğunu bu nedenle suçlamanın ne olduğunun henüz belli olmadığını ancak gözaltı kararında silahlı terör örgütüne üyelik suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 314. maddesinin bulunduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne kısa bir değerlendirmede bulunan Bolaç, “Hükümete yakın medyada yayınlanan görüntülere bakılırsa Çelik’in gözaltı kararında Samanyolu ve Bugün TV’nin Digitürk’ten çıkarılmasının ardından bu kuruluşa gönderdiği dilekçe rol oynamış. 15 Temmuz Darbe soruşturmaları da Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarına benzemeye başladığı görülüyor” dedi.

Kanıt, Çelik’in Digitürk aboneliğini iptal etmesi mi?

Bolaç’ın sözünü ettiği dilekçeyi Kanal 24 programcısı Ersoy Dede bugünkü yayınında televizyondan gösterdi. 2 Kasım 2015 tarihinde Digitürk’e gönderilen dilekçenin üzerinde “Siyasi tasarruflar nedeniyle kanal sayısını azalttığınızdan üyeliğimi sonlandırmak istiyorum” yazıyor.

Hükümete yakın köşe yazarları ve programcılar, bu iptal başvurusunu gerekçe göstererek CHP’li Çelik’in FETÖ adı verilen Gülen cemaatiyle işbirliği içinde olduğunu savunuyor.

Çelik Yargıtay’dan istifa etmişti

Ancak gözaltına alınan Celal Çelik, 26 Eylül 2011’de yani 2010 Referandumu sonrası 2011 Şubat ayında Yargıtay’ın o dönem cemaat olarak adlandırılan yapının kontrolüne geçmesinin ardından istifa etmişti.

Yargıtay Tetkik Hakimi iken mesleğini bırakan Çelik, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası KHK’yla kapatılan YARSAV’ın (Yargıç ve Savcılar Birliği) Ankara’daki ofisinde altı yıl önce düzenlediği basın toplantısında Ergenekon ve Balyoz davasındaki hakim ve savcılara yönelik birçok şikayet olmasına rağmen ödüllendirildiklerini söylemişti.

Çelik, “Midemin kaldıramayacağı kadar sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı düşünüyorum. Türk yargısı çok derin sıkıntılar yaşıyor. Bana göre Türk yargısı bitmiş bile diyebiliriz" fiilen Anayasa değiştirilmiş olmasına rağmen ’yeni anayasa’ masalı ile bizi yine gerçek adaletsizliklerden uzaklaştırmaya çalışmaları nedeniyle, bu oyunun ve sürecin bir parçası olmamak yolundaki kişisel tercihimi kullanıyor ve sevgili mesleğim yargıçlıktan istifa ediyorum” demişti.

Kılıçdaroğlu: “Çelik’e gözaltı akıl tutulması”

Gözaltı kararının ardından gazetecilere kısa bir değerlendirmede bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Çelik’in bu tavrını hatırlattı.

CHP lideri, “Hayatım boyunca, demokrasi ve insan haklarını savundum. Hayatım boyunca elimde bilgi ve belge olmadan kimseyi suçlamadım. Ama bugün yapılanlar demokrasi adında yüz karası şeyler. FETÖ ile mücadele adı altında yapılan şeyler sadece FETÖ’ye destek veriyor. Bir avukat düzgün bir avukat Yargıtay’da FETÖ’nün egemen olduğu dönmelerde istifa etmek zorunda kalan, FETÖ’nün buradaki egemenliğe isyan eden bir avukat. Burada olan akıl tutulmasıdır” dedi.

Kılıuçdaroğlu’na danışmanlık yapan isimlerden Fatih Gürsul yaklaşık yedi ay tutuklu kaldıktan sonra Haziran ayında tahliye edilmişti. Yine bir dönem CHP liderine danışmanlık yapan Murat Aksoy’un tutukluluk hali devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG