Erişilebilirlik

Kilo, Ölüm Riskini Azaltıyor mu?


Son on yılda ölüm riski konusunda yapılan araştırmalar dünyada 3 milyon yetişkini kapsıyor. Amerika Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne bağlı olan Maryland eyaletindeki Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nin yeniden değerlendirdiği bu araştırmalar, hafif şişman ya da obez kişilerin ölüm riskinin, normal ağırlıktaki kişilere kıyasla yüzde 6 oranında daha az olduğunu gösteriyor.

Ancak uzmanlar aşırı şişman ya da obez kişilerin ölüm riskinin ise normal ağırlıktaki kişilere oranla yüzde 30 daha yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.

Değerlendirme, Amerika, Kanada, Çin, Tayvan, Brezilya, Hindistan ve Meksika’da yapılan araştırmaları kapsıyor.

Raporun yazarlarından Katherine Flegal hafif şişman kişilerin ölüm riskinin, obezlerden daha az olmasına şaşırmadığını söylüyor. Flegal, ”Araştırmaların çoğunu incelemiş, şişman kişilerin ölüm riski oranının normal ağırlıktaki kişilerden daha yüksek olmaması gerektiğini tahmin etmiştik. Bu oranın kesinlikle düşük olduğunu görünce sanıyorum biraz şaşırdım. Hafif şişman kişilerin ölüm oranlarının normal ağırlıktaki kişilerden farklı olmaması da şaşırtıcı” diye konuşuyor.

Flegal, normal ağırlıktaki kişilerle, obez ya da hafif obez kişiler arasındaki ölüm oranları arasındaki farkın az olduğuna dikkat çekiyor.

Flegal ve meslektaşlarının bulguları, beden kitle endeksi, yani kişinin bedenindeki yağ oranıyla boyunun kilosuna oranı arasında yapılan ölçüm hakkında yeni soru işaretleri oluşmasına da neden oldu. Kamu sağlığı uzmanları son yıllarda olası sağlık risklerinin göstergesi olarak beden kitle endeksini kullanıyor.

Louisiana eyaletinin Baton Rouge kentindeki Pennington Biyomedikal Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Steven Heymsfield, sportif yapıya sahip kişilerin daha çok kasa sahip olmaları nedeniyle tartıya çıktıklarında daha ağır çekeceklerini söylüyor. Heymsfield, ”Örneğin orduda görev yapan, son derece sportif bedenli genç kadın ve erkeklerin beden kitle endeksleri biraz yüksek olabilir. Ordu bu durumun farkında olduğu için beden kitle endeksi yüksek askerlerin beden yağ oranlarını ölçer” diyor.

Ancak Heymsfield analiz sonuçlarına bakan kişilerin birkaç kilo almanın bir zararı olmayacağı sonucunu çıkarmaması gerektiğini, sağlıklı ağırlıkta olmanın, kalp ve şeker hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını vurguluyor.

Amerika Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden Katherine Flegal ve meslektaşlarının hazırladığı rapora ve Steven Heymsfield’ın yazısına Amerikan Tabipler Birliği’nin (JAMA) yayın organında ulaşmak mümkün.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG