Erişilebilirlik

Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?


Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?
Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?

Kilo verdikten sonra vücudun tekrar aynı kiloya dönmeye çalıştığı bilinir. Hatta bu durum “yağ hücrelerinin hafızası” olduğu ve eski hallerine dönmek için çaba harcadıkları şeklinde açıklanır. İşte American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre artık durumun bundan da öte olduğu ortaya çıktı. Araştırma, özellikle orta yaş üzeri kadınlarda kilo verdikten sonra tekrar alınan kilonun vücutta kas yerine tamamen yağ olarak depolandığı gözlemine dayanıyor.

Uzmanlar, “Önce kilo veren, sonra da verdiği kiloları geri alan kadınların vücutlarındaki yağ ve kas oranının önceki hallerinden bile kötü olduğunu gördük” diyor. Buna göre, orta yaş üzerindeki kadınların sonradan aldıkları kilolar vücutta yağ olarak depolanıyor.

Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?
Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?


Araştırmaya imza atan doktorlardan Barbara Niklas, özellikle menopoz sonrası kadınlarda yapılan gözlemlerde kilo alma sürecinde yağın vücutta çok çabuk depolandığını izlediklerini anlatıyor. Nicklas, “Gençlerde verilen kilo alınırken kas ve yağ oranları benzer kalır. Menopoz sonrası kadınlarda ise kasların tamamen kayba uğradığını ve onun yerini yağın aldığını gördük” diyor.

Nicklas, “Kilo vermek iyidir. Ama önemli olan o verilen kiloları koruyabilmek” diyor ve ekliyor: “Orta yaş üzeri kadınlarda protein ağırlıklı beslenme ve egzersizle desteklenen bir yaşam biçimi sağlıklı yaşamın da; kas kaybını engellemenin de en iyi yolu.”

Hafıza Dostu Gıdalar

Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?
Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?

Alzheimer hastalığı konusunda bilinç giderek artıyor. Hastalığın gizemlerini çözme yolunda yapılan araştırmaların sayısı da öyle. Neurology dergisinin son sayısında yayınlanan bir araştırmada Alzheimer’la mücadelede hayati öneme sahip gıda ve vitaminler incelendi. Oregon Health & Science Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre:

- Omega 3 yağ asitleri bol olan bir beslenme biçimi benimseyen yaşlılarda Alzheimer’a bağlı “beyin daralması”nın daha az görüldüğü;

- Beslenmesinde C, D ve E vitamini ile özellikle B vitamini olan besinlere ağırlık verenlerin zihinsel testlerde daha iyi sonuçlar aldığı;

- Trans yağları fazla tüketenlerde “beyin daralması”na daha fazla rastlandığı ve hafıza testleri ile düşünsel kabiliyetlerinde düşüş saptandı.

Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?
Kilo Vermek Önemli, Peki Ya Sonrası?


Araştırmanın yazarı doktor Gene Bowman, yaşlılarda balık, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin ve özellikle hayvansal ürünlerde olan B12 vitaminini yeterli miktarda almanın önemini vurguluyor.

Alzheimer hastalarında D vitamini ve B12 vitamini seviyelerindeki eksikliğin altını da çizen uzman, Omega 3 yağ asidi bol bulunan balıkların daha sık yenmesinin ve kızartma, donmuş gıda ve margarinin beslenme alışkanlıklarından çıkarılmasının önemli olduğunu söylüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG