Erişilebilirlik

Kirby’den Taleban’a "VOA’ya Yasak" Tepkisi


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Taleban'ın Afganistan'da VOA (Amerika’nın Sesi) radyo yayınlarını durdurmasına tepki gösterdi. VOA’ya konuşan Kirby, basın özgürlüğü için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Taleban hükümeti, Afganistan'da Amerika'nın fonlarıyla yayın yapan medya kuruluşları VOA ve Hür Avrupa Radyosu'nun (RFE/RL) FM bandındaki yayınlarına, yerel yasaları çiğnedikleri iddiasıyla yasak getirmişti.

Yasağı değerlendiren Kirby, Taleban’ın ABD dahil dünyanın dört bir yanındaki uluslarla normal diplomatik ilişkiler ve meşruiyet istediğine dikkat çekti ancak bu yasağın hedeflere uymadığını söyledi.

John Kirby, “Barışçı protestoların yanısıra savunduğumuz şeylerden biri de basın özgürlüğü ve vatandaşların bilgiye ve haberlere özgür, güvenilir ve sürdürülebilir erişimidir. Dolayısıyla bu tür bir açıklama, sadece orada değil, tüm dünyada sahip olduğumuz daha büyük hedeflere kesinlikle aykırıdır’’ dedi.

Kirby, “Basın özgürlüğü ve tüm dünyadaki vatandaşların basın ve haber bilgilerine erişim hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Taleban Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdül Kahar Balki, VOA'ya gönderdiği yazılı açıklamasında, "Afganistan basın yasalarına sahip ve bu yasaları art arda ihlal eden her yayın kuruluşunun Afganistan içinde yayın yapma ve Afganistan'dan bildirme imtiyazları ellerinden alınacaktır" demişti.

Balki, "VOA ve Radyo Azadi bu yasalara riayet etmedi, yasaları art arda ihlal etti, profesyonellik göstermeyi başaramadı ve bu nedenle yayınları yasaklandı" ifadesini kullanmıştı.

VOA, yayın yasağının yürürlüğe girmesinden sonra yaptığı açıklamada, Taleban'ın VOA'nın FM ve orta dalga yayın ileticilerine el koymasının birkaç yıllık bir sözleşmeyi ihlal ettiğini ve yasağın, sansürsüz haber ve veri kaynağı olarak radyodan yararlanan geniş kitlelere darbe indirdiğini kaydetmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG