Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Darbe Girişimi


Kırgızistan’da muhalif gruplar, başkentte devlet binaları ve parlamento binasında kontrolu aldıktan sonra yönetimi de ele geçirdiklerini açıkladı. Ülkede yapılan genel seçimlerin ardından protesto gösterileri başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov yaptığı açıklamada, ülkede bir darbe girişimi olduğunu doğruladı. Ceenbekov, emniyet güçlerine protestoculara ateş açılmaması için talimat verdiğini belirtti.

Protestocular parlamento binasına girdiler
Protestocular parlamento binasına girdiler

Hükümet tarafından yapılan açıklamada çıkan olaylarda şu ana kadar bir kişinin hayatını kaybettiği, 590 kişinin de yaralandığı belirtildi. Muhalifler, yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle hapiste bulunan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in serbest bırakıldığını duyurdu. Atambayev’in geçiş hükümeti kurmak üzere görüşmeler yaptığı bildiriliyor.

Ancak Ceenbekov’un görevi bırakıp bırakmayacağı, Atambayev’in hangi taleplerde bulunduğu henüz belirsizliğini koruyor.

Göstericilerin, parlamento binası önünde araçları ateşe verirken binanın içinden resmi evrakları ve mobilyaları da dışarıya çıkardıkları görülüyor.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bakan Kaşkar Cunushaliyev’in ofise gelmediğini, muhalif siyasetçi Kursan Asanov’un bakanlığa gelerek kendisinin geçiş süreci İçişleri Bakanı olduğunu açıkladığını belirtti.

Sözcü ayrıca polisin halkın güvenliğini sağlamak ve yağma olaylarını önlemek amacıyla görevini sürdürdüğünü söyledi.

Ülkede Pazar günü yapılan seçimlerin ardından başlayan protesto gösterilerinde, polisin biber gazı ve tazyikli suyla göstericilere müdahale etmesinin ardından olaylar başladı. Göstericiler, Pazar günü yapılan seçimin sonucunu reddederek seçimin iptal edilmesini istediler. Göstericiler, parlamento binası dışında çok sayıda devlet dairesine de girerek kontrolu ele geçirdi.

Seçim sonucunda Rusya’yla ilişkileri destekleyen iki parti sandalyelerin çoğunu kazandı. Ancak Batılı gözlemciler seçimlerde oyların satılması şeklinde usulsüzlükler olabileceğine dikkat çekiyor. Bu partilerden birinin Cumhurbaşkanı Ceenbekov’a yakın olduğu biliniyor.

Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden biri olan Kırgızistan’da Rusya’nın askeri üssü bulunuyor. Çin ve Rusya’yla komşu olan ülke, jeopolitik öneminden dolayı Rusya, Çin ve ABD arasında siyasi önem arz eden bir noktada bulunuyor. Ülkede siyasi çalkantılar da dinmiyor. Son 15 yılda iki kez Cumhurbaşkanları devrildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG