Erişilebilirlik

Kısıtlamalar Sonrası Gaziantep’te ilk ‘Normal’ Gün


Corona virüsü salgını nedeniyle en fazla kısıtlamaların hakim olduğu 30 büyükşehirden biri olan Gaziantep’te normalleşme süreci kapsamında bir çok faaliyet kontrollu bir şekilde yeniden başlatılıyor.

Kısıtlamalar Sonrası Gaziantep’te ilk ‘Normal’ Gün
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:34 0:00

Salgının bulaş hızı olarak İstanbul’dan sonra ikinci il olarak kabul edilen Gaziantep’te de normalleşme süreci kapsamında seyahat kısıtlaması kaldırıldı, kafe, restoran ve müzeler açıldı. Bunların yanı sıra kentte bulunan ülkenin en büyük hayvanat bahçesi de ziyaretçilerini kontrollu bir şekilde ağırlamaya başladı.

‘’Havayolları ile eşit rekabette hizmet sunmak istiyoruz’’

VOA Türkçe ’ye konuşan Gaziantep Otogar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Savcı, kısıtlamanın kaldırıldığı ilk gün terminalde bekledikleri gibi bir yoğunluğun olmadığını belirterek, “Biz izdiham olmasını beklerken şu an gayet sakin. Vatandaşlarımız galiba zorunlu olmadıkça yola çıkmayacaklar. Genelde öğrenci, memur, asker olmak üzere 20 ve 50 yaş arası yolcularımız daha çoğunluktadır. Alınan tedbirlere değinecek olursak, en başta otogar girişinde ateş ölçer ile ölçüm yapıldıktan sonra yolcularımız maskeli bir şekilde içeri alınıyor. Otobüsler ise her sefere çıkmadan önce dezenfektan işlemleri yapılmaktadır. Bilet ücretlerinin taban fiyatları biraz yükseldi. Bunun sebebi ise bir otobüsün normalde 46 kişi yolcu taşıması gerekirken 23 tane yolcu taşımak zorunda olmasıdır. Devletimiz buna istinaden 31 Temmuz 2020’ye kadar böyle bir önlem aldı. Biz de bunu uyguluyoruz. Şu an hava yollarında örneğin Gaziantep – İstanbul uçuşu için 275 liraya uçak bileti bulunabiliyor. Yalnız şehirlerarası otobüslerde bu fiyat 300 lira. Bunun sebebi de uçak yakıtlarında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi ) bulunmakta yalnız karayolu taşıtlarında ÖTV indirimi bulunmamaktadır. Bizim devletten istediğimiz eşit rekabette bir hizmet sağlamaktır’’ dedi.

“Hayvanlarımız ziyaretçilerini özlemişti’’

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği hayvanat bahçesinin 75 gün sonra ziyarete açıldığını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, “Gaziantep Hayvanat Bahçemiz 1 Haziran’dan itibaren ziyaretçilerine kapılarını açmış bulunmaktadır. Bunun yanında ise Covid- 19 ‘dan dolayı gerekli sağlık güvencelerini aldık. Özellikle bilet satış noktalarımızda her kişi arasında bir buçuk metre mesafe koyduk. Daha sonra ise turnikelerden geçiş yapacak ziyaretçilerimizin ateşleri ölçülerek maskeli bir şekilde hayvanat bahçemize girişleri sağlanacaktır. Hayvanat bahçemizde açık alanların yanı sıra kapalı alanlar da bulunmaktadır. Bu alanlara belirli sayıda ziyaretçi alımı yapacağız. Ziyaretçilerimiz Safari parkımızdaki otobüslerimize ise sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde biniş yapabilecekler. Her turdan sonra da otobüs ve temasın olduğu her bölge dezenfekte edilecektir. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü, dünyanın dördüncü büyük hayvanat bahçesidir. 2019 yılında yaklaşık 4 buçuk milyon kişi ziyaret etti. Yaklaşık 75 gündür hayvanat bahçemiz ziyarete kapalıydı. Bu süre zarfında hayvanların, bakımları, tedavileri, barınak temizliklerini ve beslenmelerini sürdürdük. Bu gün de normalleşme kapsamında kapılarımızı açtık, ziyaretçilerimiz de hayvanları özlemişti, hayvanlarımız da ziyaretçilerini özlemişti’’ diye konuştu.

‘’İşletmem kapalı olduğu için inşaatta çalıştım’’

Kısıtlamalar kapsamında kafesi uzun süre kapalı kaldığı için zor bir süreçten geçtiğini ifade eden işletme sahibi Fevzi Şahin, “Yaklaşık 3 aydır mekanımız kapalıydı. Bugün itibariyle kafemizi kontrollü bir şekilde açtık. Tabi bu kapalı olduğu zaman zarfında kiralarımız ve diğer giderlerimiz vardı. Küçük işletmeci olarak bizim için bayağı zor bir süreç oldu. Hatta ben bu süreçte zaman zaman geçimimi sürdürmek için gidip inşaatta çalıştım. Çünkü herhangi bir birikimimiz olmadığı için mecburen çalışmak zorunda kaldık. Umarım tekrar toparlanırız. Sosyal mesafe ve sağlık kurallarına uyarak, mekanımızı tekrar açtık. Masalar arasında yaklaşık 2 metre mesafe bıraktık, hijyen kurallarına uyuyoruz. Sonuç olarak kendi sağlığımız, aynı zamanda buraya gelen insanı önemsiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG