Erişilebilirlik

Kızılay’la İlgili Haber Yapan Gazeteciye Altı Ay Hapis


Bitlis’te Kızılay’a ait etlerin Şube Başkanı Battal Taşar ve ağabeyi AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’a ait otelde kullanıldığına dair haber yapan Sinan Aygül, haberin yayınlanmasından üç yıl sonra, altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bitlis’te görev yapan gazeteci Sinan Aygül’ün 25 Ağustos 2020’de Bitlis News’te yazdığı “Devlet Bahçeli’yi uyarıyorum” başlıklı köşe yazısında, Kızılay’ın yoksullara dağıtılmak üzere hazırladığı etlerin Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar ve abisi AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’a ait otelde kullanıldığına dair görüntüler paylaştı.

Olayın ardından Savcılığa yapılan şikayet üzerine aynı zamanda Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Aygül hakkında iddianame hazırlandı. “İşyeri dokunulmazlığını ihlal” ile suçlanan Aygül, yaklaşık üç yıl yargılandı. Yargılamanın ardından Aygül “İşyeri Dokunulmazlığını İhlal Etme” suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ‘Basit Yargılama Usulü’ne tabi olması nedeniyle 4 ay 15 güne indirildi.

Aygül, cezanın onanması durumunda, daha önce yaptığı haberlerden aldığı cezalardan dolayı, tekerrürü düzenleyen TCK 58. Madde gereği aldığı cezanın tamamını kapalı cezaevinde geçirecek.

“Haber yapmak hiç kimsenin iznine tabi değil”

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ceza alan Aygül karara tepki gösterdi. VOA Türkçe’ye konuşan Aygül, haber yapmanın izne tabi olmadığını söyledi. Haberin yalanlanamadığını belirten Aygül, “O dönemde bütün erişim engelleme, tekzip talepleri mahkemeler tarafından reddedilmişti. Habere ve haber içeriğine ilişkin bir itiraz ne şahıslar ne Kızılay nezdinde söz konusu değildi ve içeriğe ilişkin ne Kızılay’ın ne de şahısların doyurucu bir karşı çıkışları olmadı. Çıkıp net bir dille 'Bu haber doğru değil' diyemediler onun yerine 'işyerimize izinsiz girmiş' dediler. İşyerine izinsiz girdiğim için hakkımda dava açıldı, ceza aldım. Yine söylüyorum birincisi orası bir otel restoranı, herkese açık bir yer, giriş izne tabi değil. İkincisi ve en önemlisi haber yapmak izne tabi değil. Hele ki böyle bir haber için, haberin öğelerine ulaşmak için izin alınmaz. Orası özel bir alan mı? Eğer özel bir alansa kamusal bir malın usule aykırı şekilde orada ne işi var? Bu soruyu sormak için oraya girdim. Kamunun kendisine ait olan bir mal hakkında haber alma hakkı anayasal ve evrensel bir haktır, ben o hakkı yerine getirdim. Normal şartlarda üstün kamu yararı olan bu durumlarda, bu ve benzeri yasalar basın ve ifade özgürlüğü lehine özgürlükçü yorumlanır” dedi.

‘Sansür yasası’ndan ceza alan ilk gazeteci

Aygül’ün haberi Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ‘Yılın Başarılı Gazetecileri Yerel Medya Ödülü’ne layık görülmüştü. Haberin çıkmasının ardından Kızılay’ın başlattığı soruşturma sonucunda Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar görevden alınmıştı.

Aygül, Türkiye’de tartışmalara neden olan ve kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak adlandırılan "dezenformasyon yasası" uyarınca hakkında dava açılan ve ceza alan ilk gazeteci oldu. Bitlis’te bir taciz iddiasını haberleştiren ancak daha sonra haberi teyit etmeden yayınladığını söyleyerek yayından kaldıran Aygül hakkında, "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Aygül, bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG