Erişilebilirlik

Kızlar İtfaiyecilik Öğreniyor


Yaz kamplarının büyük bölümünde genç kızlar spor, müzik ve sanat gibi etkinlikler yapıyor. Ancak Washington yakınlarında bulunan Arlington’daki bu kamp başka. Sadece kız öğrencilerden oluşan itfaiyecilik kampında, kızlara itfaiyecilik mesleğinin incelikleri öğretiliyor.

Bu sıradan bir kamp değil. Ve Michelle Pawlaw, kampa gelmekten çok memnun: “Yangına müdahaleyi uygulamalı bir şekilde denemek çok keyifli. Bu, bir çok kişinin edinemeyeceği bir deneyim.”

Michelle’in de aralarında olduğu 8 kız öğrenci, Arlington İtfaiye Teşkilatı’nın 3 gün süren kampına katıldı.

Kamp programından itfaiyeci Clare Burley sorumlu. Burley, “Genç kızların bu alana ilgi duymalarını, ileride bu mesleği seçmeyi düşünmelerini sağlamak istiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Ücretsiz olan gece kampı ise, itafiyecilerin toplumu korumak adına neler yaptığını kızların da denemesi için tasarlanmış. Ve bu tecrübe yangın kurbanlarını taşımak gibi zahmetli işler de içeriyor.

Tara Croce, “77 kiloluk birini kaldırabileceğimi asla düşünemezdim. Ama bir arkadaşın yardımıyla yaptım,” diyor.

Derslerde, itfaiye aracının merdivenine tırmanma, acil ihtiyaç aletlerini kullanma ve yaralı bir kişiyi kurtarma gibi adımlar öğretiliyor. İtfaiye merkeziyle ekipmanları temizlemek de görevler arasında.

Clare Burley, “Cumartesi günleri bütün aletler ve yerler mutlaka yıkanıyor. Ve kızların bunun da işimiz olduğunu görmelerini istiyoruz. Her gün veya her hafta yapılması gereken işler var,” şeklinde konuşuyor.

İtfaiyecilik erkek egemen bir meslek olsa da Burley’e göre görevli 320 itfaiyeciden 22’sinin kadın oluşu, Arlington İtfaiyesi’ni ülkedeki yüzde 4,5’luk oranın çok üzerine taşıyor. Burley teşkilata 7 yıl önce katılmış: “Erkeklerin yaptığı her şeyi yapıyoruz. Aynı standartlara göre test ediliyoruz. Aynı koşullarda çalışabilmemiz bekleniyor.”

Kampa katılan kızlar, ekibin akşam yemeği hazırlamasına da yardımcı oluyor. Bu da programın bir parçası.

Robert Beer, “Mutfak bir itfaiyecinin hayatının önemli bir parçası. Burada 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Dolayısıyla burada yemek pişiriyor, burada uyuyoruz. Genelde kahvaltı ve akşam yemeklerini burada yemek zorundayız. Dostluğumuz da bu şekilde güçleniyor,” diyor.

Kızların çoğu itfaiyeci olmayı hiç düşünmediğini, ama kampın çok iyi bir deneyim olduğunu söylüyor.

Michelle Pawlaw, “İtfaiyecilik kesinlikle sadece erkeklere özgü bir meslek değil. Kadınlar da bu işi en az erkekler kadar iyi yapabilir,” diyor.

Kayla Ehrlich, “Yardıma ihtiyacı olanlara yardım edebilirim. Ya da olası bir yangında ne yapmam gerektiğini biliyorum,” diyor.

Monica Bartorsh, “Sanırım bu tecrübeyle, gönüllü itfaiyeci olabilirim,” diyor.

İtfaiyecilik kampına katılan kız öğrenciler, yeni arkadaşlıklar kurma ve güzel vakit geçirme fırsatı da bulmuş oluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG