Erişilebilirlik

'İktidar Paylaşımı Geçersiz'


Irak'ta 7 Mart'ta yapılan seçimler sonrasında hükümet hala kurulamadı
Irak'ta 7 Mart'ta yapılan seçimler sonrasında hükümet hala kurulamadı

Eski Irak Başbakanı İyad Allawi, yeni hükümeti kurmak üzere varılan anlaşmadan birkaç gün sonra iktidar paylaşımı kavramının geçersiz olduğunu açıkladı.

Sünnileri temsil eden Irakiye partisinin lideri olan Allawi, kendisi dahil birçok parti üyesinin koalisyona destek vermeyeceğini söyledi. Irak lideri bununla birlikte çok az sayıda Irakiye partilinin yeni hükümete katılabileceğini de dile getirdi.

Allawi, hükümeti kurmak üzere varılan anlaşmanın bozulmasıyla ortaya ne gibi sonuçlar çıkabileceği yolundaki soruyu ‘gerilim ve şiddet’ sözleriyle yanıtladı.

Irakiye partisi, hafta içinde Başbakan Nuri El Maliki’nin liderliğinde yeni bir hükümet kurulması için diğer partilerle anlaşmıştı.

Ancak Perşembe günü 91 Irakiye partili milletvekilinden üçte ikisi, isteklerinin geri çevrildiğini söyleyerek, meclisteki oturumu terk etti.

Milletvekillerinin oturumu terk etmesi varılan anlaşmanın sağlam temellere dayanmadığını ve Sünnilerin Maliki’ye güven duymadıklarını gösteriyor.

Maliki’nin, yasalara göre hükümeti kurmak için bir ay süresi var.

Anlaşma meclis başkanlığını Irakiye partisine veriyor, Kürt lider Celal Talabani’nin de Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmesine izin veriyordu.

Taraflar tekrar anlama koşullarını kabul ederse 7 Mart seçimlerinden bu yana hükümetin kurulamadığı Irak’ta yeni bir kabine işbaşına gelecek.

Irakiye Partisi 7 Mart’taki seçimlerde Nuri el Maliki’nin Hukuk Devleti partisinden daha fazla milletvekili çıkardı ancak hükümeti tek başına kuracak çoğunluğu oluşturmadı.

XS
SM
MD
LG