Erişilebilirlik

ABD'de Hükümetin Kapanması Tehlikesi Şimdilik Önlendi


ABD'de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre geçici ve kapsamı daraltılmış bir harcama tasarısını onayladı. Bu adımla birlikte federal hükümetin bu hafta sonunda kapanması tehlikesi en azından 19 Ocak'a kadar önlendi.

Önce Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunulan tasarı, burada 188'e karşı 231 oyla kabul edildi. Tasarı daha sonra Senato'ya geldi ve Senato'da da 32'ye karşı 66 senatörün desteğini alarak onaylandı. Böylece Noel tatilinin hemen öncesinde tasarının Kongre'deki onay süreci tamamlandı.

Başkan Donald Trump'ın da beklenen imzasının ardından, hükümet harcamalarına ayrılan fonların süresi yaklaşık 1 aylığına daha uzatılmış olacak.

Senato'daki oylamada Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu eyaletlerden Demokratların da tasarının lehine oy vermesi dikkat çekti.

Ancak tasarı geçmiş olsa da Kongre'nin gündeminde yer alan bütçe, sağlık reformu, ulusal güvenlik ve göçmenlik konularındaki tartışmalar da Ocak ayına kadar ertelenmiş oldu.

Kongre’nin her iki kanadında da Cumhuriyetçiler çoğunlukta olsa da Başkan Donald Trump şu ana kadar tasarının üzerinde anlaşılamamasından Demokratlar’ı sorumlu tutmaya gayret gösteriyordu.

Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, yeni geçen çok popüler vergi indirimlerinden dikkatleri dağıtmak için tatilde hükümetin kapanmasını istiyor. Cumhuriyetçiler bunun olmasına izin vermeyin. Tasarıyı bugün geçirin ve hükümeti açık tutun” diye yazmıştı.

Kısa süreli harcama tasarısı, Kuzey Kore’den kaynaklı tehditlere yanıt vermek için füze savunma sistemlerinin yenilenmesi ve Pasifik’te bu yılki kazalarda zarar gören iki savaş gemisinin onarımı için 5 milyar dolar içeriyor. Cumhuriyetçi Parti içerisinde sertlik yanlısı bir grup, orduya ayrılan bütçede bu yıl rekor derecede artışa gidilmesi talebiyle tasarıya itiraz ediyordu.

Demokratlar da, Cumhuriyetçileri ülkeye çocukken yasadışı getirilen genç göçmenleri koruma sözünü yerine getirmemekle suçlayarak, tasarıya yeterli desteği vermiyordu.

Ocak ayına kadar ertelenen konular arasında, kasırga ve yangın gibi felaketlerin vurduğu eyaletlere yönelik 81 milyar dolarlık yeni yardım paketi bulunuyor. Düzenleme Temsilciler Meclisi'nden 169'a karşı 251 oyla geçti ancak Senato'da takıldı.

Kongre üyelerini Ocak ayında bekleyen en zorlu konulardan biri de göçmenlik alanında olacak. Başkan Trump, önceki Başkan Barack Obama'nın "DACA" olarak bilinen, çocuk yaşta Amerika'ya yasadışı yollarla getirilen gençlerin sınır dışı edilmesini önleyen düzenlemeyi iptal etmiş ve Mart ayına kadar Kongre'den bu konuda yeni bir çözüm geliştirmesini istemişti. Trump ve Cumhuriyetçiler bu süreçte sınır güvenliği konusunda ilave tedbirleri ve göçmenlikle alakalı diğer bazı adımlar üzerinde ısrarcı davranıyor.

Ayrıca, bütçe, çocuklara yönelik sağlık sigortası programının süresinin uzatılması, savaş gazilerine yardım programında düzeltmeye gidilmesi, teröristlerin takibini amaçlayan ve süresi dolmak üzere olan denizaşırı telefon dinleme programının kısa vadeli uzatılması gibi konular da gelecek haftalarda Kongre'nin gündemine gelecek zorlu meseleler arasında yer alıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG