Erişilebilirlik

Kongre Üyeleri Anlaşmadan Ne Kadar Memnun?


Kongre Üyeleri Anlaşmadan Ne Kadar Memnun?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

İran ve P5+1 ülkelerinin yürüttüğü nükleer görüşmelerde anlaşma sağlanmasına, Amerika Kongresi’nden farklı tepkiler geldi. Demokrat senatörler anlaşmayı memnunlukla karşılarken, Cumhuriyetçiler Amerika’nın anlaşmaya varabilmek için çok fazla ödün verdiğinden kuşkulanıyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker, anlaşmanın amaçlandığı gibi, İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyeceğinden korktuğunu söyledi. Corker, “Kongre, bu anlaşmayı ayrıntılı olarak inceleyip, İran’a uyguladığımız yaptırımların kaldırılmasının doğru olup olmayacağına karar verecek” dedi. Corker, Kongre’ye İran’la yapılacak anlaşmayı inceleme ve iptal etme yetkisi veren “İran Nükleer Anlaşması İnceleme Yasası”nın yürürlüğe girmesini sağlamıştı.

Cumhuriyetçi Bob Corker, “İran dünyada yaşanan terörü desteklemeye devam ediyor. İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması Tahran’a hiç olmadığı kadar nakit para akışı sağlar. Bu da Amerika ve müttefiklerini daha da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya getirir,” dedi.

Demokrat Parti liderlerinden Temsilciler Meclisi eski başkanı Nancy Pelosi, Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin görüşmelerde gösterdiği liderliği övdü.

Agresif kısıtlamaların ve denetimlerin İran’ın nükleer silah üretimini durdurabilecek en iyi yol olduğunu söyleyen Pelosi, Kongre’nin anlaşmayı en ince ayrıntılarına kadar inceleyeceğini hatırlattı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Obama yönetimini, İran’a uranyum zenginleştirme hakkı vermeme ve Tahran’ın nükleer altyapısının kalıcı bir şekilde zayıflatılması gibi ana kriterlerden “vazgeçmekle” suçladı.

Boehner, “Amerika halkı ve müttefiklerimiz, Başkan Obama’nın sözünü tutmasını bekliyor” dedi.

Boehner ayrıca, “anlaşmanın dünyayı daha az tehlikeli hale getirmek yerine, dünyanın en fazla terörü destekleyen ülkesi olan İran’ı daha da cesaretlendireceğini savundu. Boehner’e göre, İran rejimi bu anlaşmayla daha da meşrulaşıp istikrarı yakalarken, Tahran bölgede daha fazla şiddet ve istikrarsızlık yayabilecek.

Kongre’deki Demokrat azınlık grup lideri Steny Hoyer, “Kongre üyeleri anlaşmanın ayrıntılarını incelemeli. İran anlaşmada boşluklar veya açık bulup eski planlarını devam ettirmek isteyebilir. Bu da Amerika, İsrail ve Avrupalı müttefiklerimizin güvenliğini tehlikeye düşürür” dedi.

Amerikan Kongresi, nükleer anlaşmanın ayrıntılarıyla ilgili olarak bir dizi oturum gerçekleştiriyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG