Erişilebilirlik

Kongre'nin Son Bir Yılı Çok Hareketli Geçti


Kongre'nin Son Bir Yılı Çok Hareketli Geçti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Temsilciler Meclisi ve Senato’da çoğunluğu elinde tutan Cumhuriyetçiler 2017 yasama yılında tarihi bir fırsat elde etmeyi bekledi. Ancak Kongre’de çok az bir farkla çoğunluğa sahip olmaları öncelikleri konusunda ilerleme sağlamalarını yavaşlattı. Amerika’nın Sesi beklenmeyen olaylarla dolu geçen 2017 yılının muhasebesini çıkardı.

Yılın son günlerinde, Başkan Trump’ın 10 ay önce söz verdiği vergi yasası Kongre’de kabul edildi.

Trump, “Orta sınıf Amerikalılar için büyük bir vergi indirimi sağlayacağız. Amerikan firmaları ve çalışanlarımız için eşit bir ortam yaratmak zorundayız,” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi vekiller Başkan’ın tweet yağmuru altında mücadele verirken, toplumdan çok da destek görmeyen ve tamamen Cumhuriyetçiler’in inisiyatifinde hazırlanan vergi yasası kabul edildi. Vergi yasası, Trump Yönetimi için ilk ciddi zafer olurken birçok Cumhuriyetçi daha önemli olan Yüksek Mahkeme atamalarına odaklanmış durumda.

Brookings Enstitüsü'nden Molly Reynolds, “Gerçekten yargıya önem veren biri açısından Kongre ve Beyaz Saray’da kontrola sahip olmak büyük bir avantaj demektir,” diyor.

Cumhuriyetçiler, Kongre’deki oylama kurallarını değiştirmeye engel olan Demokratlar’ın direnişini kırmak için Anayasa Mahkemesi üyesi adayları Nel Gorsuch konusunda ciddi bir baskı yaptılar.

Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, “Kongredeki gelenekleri ve bazı kuralları değiştirmemiz ve tamamen partilere dayalı, sistemi kilitleyen kararlara direniş mekanizmasını değiştirmemiz gerekiyor,” diyor.

Buna karşılık Demokratlar mevcut sistemden geri dönmenin mümkün olmadığını söylüyorlar.

Demokrat Senatör Chuck Schmer ise, “Kimse onları böyle bir değişiklik yapmaya zorlamıyor, tamamen kendi özgür iradeleriyle hareket ediyorlar. Tarih bu yapılanı yargıladığında bunun yükümlülüğü Cumhuriyetçiler’in ve çoğunluk lideri McConnel’ın omuzlarında kalacak,” diyor.

Sağlık reformu konusundaysa bütün bir yıl Cumhuriyetçiler’in yasayı değiştirme çabaları başarısız kaldı. Cumhuriyetçiler, Obama döneminin en önemli yasalarından biri olan sağlık yasasını değiştirmek için çok uğraştılar ancak başarılı olamadılar.

Cumhuriyetçi Senatör Bill Cassidy, “Yeterli oyumuz yoktu,” diyor.

Siyasi bir motivasyonla, bir saldırganın Temsilciler Meclisi çoğunluk liderlerinden Steve Scalise’e bir beyzbol sahasında silahlı saldırı düzenlemesiyle birlikte partiler arasındaki tartışmalar bir an için son buldu.

Cumhuriyetçi Senatör Chuck Fleisghmann, “Büyük bir gürültü vardı. Her yerde kan içindeydi. İnsanlar yaralıydı ve kan kaybediyorlardı, bazıları da kendileri vurulmadığı için şükrediyorlardı. Ben de şanslıydım sanırım,” şeklinde konuştu.

Ancak bu birlik havası uzun sürmedi. Kongrenin, Trump’ın kampanyasındaki kişilerin Rusya’yla gizli bir anlaşma yapıp yapmadıkları konusunda bir soruşturma başlatması ortamı yeniden gerdi. Soruşturma Haziran ayında kongrede yıllardan bu yana gerçekleşen en üst düzey sorgulamayla birlikte zirveye ulaştı. Kongrede ifade veren FBI Genel müdürü James Comey, Başkan Trump tarafından kovuldu.

Eski FBI Direktörü James Comey, “Rusya konusunda yürüttüğüm soruşturmadaki bazı konular Trump üzerinde baskı yarattığı için kovuldum,” dedi.

Devam eden soruşturmalar Kongre’nin tüm dikkatini bu noktaya odaklıyor ve bu da yıl sonu yaklaşırken bir lider açısından iyi birşey değil.

Molly Reynolds, “Cumhuriyetçiler bazı zaferler elde etseler de birçok fırsatı kaçırdılar,” diyor.

Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan yine de fırsatlar olduğu kanısında: “Önümüzdeki yıl hizmet vermek için çalıştığımız bir yıl olacak.”

2018 aynı zamanda her iki partinin de 2017 yılındaki faaliyetlerinin karşılığını görecekleri ara seçimlerin yapıldığı yıl olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG