Erişilebilirlik

Kopenhag'da İfade Özgürlüğü Toplantısında Silahlı Saldırı


Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Hazreti Muhammed karikatürü çizen İsveçli karikatüristin konuşma yapmaya hazırlandığı kafede ateş açılması sonucu en az bir kişi öldü, iki kişi de yaralandı.

Görgü tanıkları, maskeli saldırganın kafede silahını defalarca ateşlediğini, daha sonra da kaçmayı başardığını bildirdi. Kafenin vitrini de kurşun delikleriyle zarar gördü.

En az 200 el ateş açıldığını bildiren polis aramalarını Danca konuşan iki şüpheli üzerinde yoğunlaştırdı.

Konuşmacılardan İsveçli karikatürist Lars Vilks, saldırıdan yara almadan kurtuldu. Tartışmada, geçen ay Paris’te düzenlenen Charlie Hebdo saldırısı ele alınacaktı. Vilks 2007 yılında çizdiği Hazreti Muhammed karikatürüyle manşetlere taşınmıştı. Çok sayıda ölüm tehdidi alan İsveçli karikatürist o dönemden bu yana korumalarla geziyor.

“Sanat, dine hakaret ve ifade özgürlüğü” konulu tartışma programına davetli olan Fransa’nın Kopenhag büyükelçisi François Zimeray ile Paris’te siyasi mülteci olarak yaşayan Femen örgüünün lideri İnna Şevçenko da yara almadan saldırıdan kurtulmayı başardı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ü derhal Danimarka’ya gönderdi.

Sağlık görevlileri, yararlıları sedyelerle dışarı taşıdı. Çıkan panikte üç polis memuru da yaralandı.

Kopenhag Belediye Başkanı Frank Jensen, saldırıdan dehşete düştüğünü açıklarken, açıklama yapmak için çok erken olduğunu eklemekle birlikte bunun “ifade özgürlüğünü hedef alan bir eyleme benzediğini” söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG