Güney Kore’ye ait Cheonan muhribi, 26 Mart’ta, Çin denizinde, iki ülke arasındaki tartışmalı sularda devriye gezerken batmış ve olayda 46 denizci hayatını kaybetmişti.
Güney Kore, dün, Kuzey’i resmen savaş gemisini torpillemekle suçladı.
Aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu soruşturma heyeti, muhribin, Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpille battığı sonucuna vardı.
Önemli bir bölümü karaya çıkarılan gemide ve olay yerinde Kuzey Kore torpillerinde kullanılan parçalar ve kimyasal maddelere rastlandı.
Devlet Başkanı Lee Myung Bak, bugün, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, gemini batırılmasını askeri kışkırtma olarak niteledi ve Kuzey’i 1953 silahsızlanma anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.
Lee’nin Kuzey Kore'ye karşı çok daha sert yaptırımlar uygulanması için Konsey’e baskı yapması bekleniyor.
Kuzey Kore savaş gemisinin batırılmasıyla ilgili kanıtları ve suçlamaları reddediyor ve Güney’in misillemede bulunması halinde topyekûn savaş çıkacağını ileri sürüyor.
Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı da geminin batırılmasını kınadı. Açıklamada Türkiye’nin ve dost ve müttefiki olduğu Güney Kore Hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğu belirtiliyor.
Amerika Dışişleri Bakanı’ndan Kuzey Kore’ye Uyarı
Resmi bir ziyaret için Japonya’da bulunan Hillary Clinton, Pyong Yang hükümetini, gemi batırmanın ciddi sonuçları olacağı konusunda uyardı.
Tokyo’da Dışişleri Bakanı Katsuya Okada’yla görüştükten sonra konuşan Bakan, olayı saldırganlık olarak niteledi ve Kuzey Kore’den hesap sorulacağını söyledi.
Clinton, Amerika’nın olayla ilgili olarak Japonya, Güney Kore ve Çin’le danışmalarda bulunduğunu da bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, dün, Kuzey Kore’nin eylemini ”ağır bir tahrik olarak” tanımlamış ve hoş görülmeyeceğini vurgulamıştı.