Erişilebilirlik

Kosova'nın Bağımsızlık İlanı


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı 22 Temmuzda Kosova’nın 2008’deki bağımsızlık ilanının uluslararası hukuka uygun olduğu kararına vardı. Kosova, 1999’da, Sırbistan devlet başkanı Slobodan Miloseviç’in etnik Arnavut çoğunluğa uyguladığı acımasız polis ve askeri kampanyasına son veren 78 günlük NATO hava operasyonundan sonra BM gözetimi altına kondu. Kosova’nın bağımsız bir devlet olarak toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını kuvvetle destekleyen Amerika bu görüşünü mahkeme kararından sonra tekrarladı.

Amerika’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon mahkeme kararının Kosova’nın özel konumu gözüne alınarak verildiğini söyledi. Bakan Yardımcısı Gordon”Bu karar diğer bölgeler ya da devletler için geçerli değildir. Başka bölgeler ya da devletler için bir emsal oluşturmamaktadır.”dedi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Tüm devletler için Kosova’nın statüsü konusunu aşıp Balkanlarda barış ve istikrarı destekleyen çabalarına katılma zamanı geldi. Kosova’yı bugüne kadar tanımayan devletleri bunu yapmaya çağırıyoruz”dedi. Halen altmışdokuz ülke Kosova’yı tanımış bulunuyor ve mahkeme kararından sonra birçok devletin daha aynı yolu izlemesi bekleniyor.

Amerika, hem Kosova hem de Sırbistan için Balkanlarda barış ve istikarı desteklemede ileri adım atmanın büyük önem taşıdığına inanıyor. Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile geçenlerde yaptığı görüşmede Başkan Yardımcısı Joe Biden , Kosova hükümetinin temel reformları gerçekleştirmede kaydettiği ilerlemeyi memnunlukla karşıladı. Biden,” bu çabalar sürdürülmelidir” dedi. Amerika, Kosova’nın Sırbistan dahil tüm komşularıyla bölgede istikrar, özgürlük ve refahı geliştirmek için birlikte çalışma arzusu göstermesini de övgüyle karşılıyor.

Amerika, Sırbistan ve Kosova ile geçmişi geride bırakmak ve daha iyi bir gelecek kurmak için birlikte çalışmayı sürdürmek istiyor.

XS
SM
MD
LG