Erişilebilirlik

Kırgızistan Hükümeti Rusya'dan Yardım İstedi


Kırgızlarla azınlıktaki Özbekler arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 75kişi öldü; en az 800 kişi yaralandı

Kırgızistan hükümeti 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarına son verilmesi için Rusya’dan yardım istedi. Geçici Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, yetkililerin Oş kentinde asayişi sağlayamadığını, dış yardıma ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Otunbayeva bugün Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le bir telefon görüşmesi yaptı ancak Rusya'nın asker göndermeyeceği açıklandı. Moskova hükümeti insani yardım göndereceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de gelişmeleri Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'la görüştü.

Kırgız hükümeti, Cumartesi günü erken saatlerde emekli polis ve subayların Oş kentine gitmesini ve iç savaş patlak vermeden etnik gruplar arasındaki çatışmaları bastırmasını istemişti.

Kırgızlarla azınlıktaki Özbekler arasındaki çatışmalar Perşembe günü başlamıştı. Oş kentinde olağanüstü hal ilan eden hükümet bölgeye asker sevk etti ancak çatışmalar sürüyor. Olaylarda şu ana kadar 75 kişi öldü; en az 800 kişi yaralandı.

Silahlı çeteler Oş'taki Özbek mahallelerine saldırdı, evleri ateşe verdi. Binlerce Özbek Kırgızistan - Özbekistan sınırına kaçıyor.

Yetkililer Oş'ta yağma olaylarının yaşandığını, gıda sıktınısı başladığını ve hastanelerin yararlıları tedavi etmekte zorlandığını söyeldi.

Kırgızistan’ın ikinci en büyük kenti olan Oş, eski cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev’in kalesi sayılıyor. Bakiyev geçen Nisan ayında devrilmiş, ayaklanma sırasında 85 kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya ve Çin, Oş’taki şiddet olaylarının son bulması çağrısında bulundu. Uluslararası toplum hem Amerikan hem Rus askeri üslerinin bulunduğu Kırgızistan’daki istikrarsızlıktan kaygı duyuyor.

Kırgızistan geçici Cumhurbaşkanı Otunbayeva şiddet olaylarının dış unsurlar tarafından kışkırtıldığını söyledi. Otunbayeva, hangi unsurlardan söz ettiğini açıklamadı, ancak bu ay yapılacak anayasa referandumunu engellemeye çalıştıklarını ileri sürdü.

Otunbayeva hükümeti bir süredir ülkede asayişi sağlamaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG