Erişilebilirlik

'Kırgızistan'daki Mülteciler İçin Koşullar Çok Zor'


Birleşmiş Milletler, Kırgızistan’daki çatışmalardan kaçarak Özbekistan’a sığınan mültecilerin durumunu “korkunç” olarak niteledi. Yetkililer aşırı kalabalığın ve sıcak havanın binlerce Özbek mülteci için hayatı çekilmez hale getirdiğini söylüyor.



11 Haziran’da başlayan etnik çatışmalardan beri Kırgızistan ve Özbekistan’a 30 uçak yardım malzemesi gönderildi. Yardım, temel ihtiyaçları karşılıyor ancak BM yardım yetkilileri mülteciler için koşulların çok zor olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Kırgızistan’dan kaçarak Özbekistan’a sığınanların sayısının 100 bin civarında olduğunu tahmin ediyor. Bu kişilerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlı.

Mülteciler Dairesi Sözcüsü Adrian Edwards Özbekistan’a 240 ton yardım gönderildiğini ve yardımın içinde çadır, plastik örtü ve battaniyeler de bulunduğunu söyledi.

Edwards’a göre Özbek yetkililer mültecileri sınır bölgesinde 50’den fazla kampa yerleştirdi. Mültecilerin çoğu, ailelerinden ayrılmanın sıkıntısını yaşıyor. Edwards’ın konuştuğu yaşlı bir kadın Oş’a dönüp kızını ve yeni doğmuş torununu aramak istediğini söylemiş. Kaçma telaşı sırasında aile birbirinden ayrılmak zorunda kalmış.

Uluslararası Kızıl Haç, birçok kişinin Celalabad’a geri döndüğünü bildirdi. Kırgız Sınır Hizmetleri Dairesi son birkaç gün içinde 7 bin 500 kişinin evlerine döndüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu’na göre, dün sabah Oş kentine 40 ton malzeme taşıyan bir konvoy ulaştı.

UNICEF yerel yetkilisi John Budd yardımın çocuk ilaçları, su ve hijyen malzemesi içerdiğini söyledi.

Budd, Oş’a bugün daha fazla yardım malzemesi gönderileceğini de belirtti. Andican’a da acil yardım malzemesi taşıyan iki kargo uçağı gönderiliyor.

John Budd Özbekistan’da aşırı kalabalık mülteci kamplarının gerginliği arttırdığını, koşulları daha da zorlaştırdığını ve özellikle çocukların aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini söyledi.

Budd’ın verdiği bilgiye göre, mülteci kamplarında su ve hijyen koşulları konusunda kaygılar var. 120 kişiye sadece bir tuvalet düşüyor. İçme suyu yeterli değil. Suyun az olması özellikle çocuk ve bebeklerin sağlığını tehlikeye atıyor. Emziren anneler için sağlıklı bir ortam mevcut değil.

UNICEF ve Kalkınma İşbirliği Dairesi’nin geçen hafta yaptıkları incelemeye göre mülteci kamplarında mevcut içme suyu stoğunun iki katına çıkarılması gerekiyor.

UNICEF, 1-15 yaş arasındaki çocukların kızamık ve kızamıkçık hastalıklarına karşı aşılanacağını açıkladı. 52 bin çocuğa da çocuk felci aşısı yapıldı.

XS
SM
MD
LG