Erişilebilirlik

Kripto Para Borsası FTX İflas Süreci Başlattı


Kripto para borsası FTX’in, kripto para birimi grubundaki bir likidite krizinin dünya çapındaki düzenleyicilerin müdahalesine yol açmasının ardından ABD’de iflas süreci başlattığı, şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried’ın da istifa ettiği bildirildi.

Sorunlu kripto ticaret platformu, yaşanan para çekme dalgasının ardından çöküşü önlemek için milyarlarca dolarlık fon toplamaya çalışıyordu.

Şirket, bugün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, FTX ve ona bağlı kripto ticaret fonu Alameda Research ve yaklaşık 130 başka şirketin Delaware'de iflas işlemlerine başladığını duyurdu.

İflas başvurusunun ardından attığı bir dizi tweetinde FTX'in kurucusu Bankman-Fried, "Bu noktaya geldiğimiz için tekrar çok üzgünüm" dedi.

Bankman-Fried tweetlerinde, iflas başvurusunun "şirketlerin sonu anlamına gelmediğini" ve grubun yeni CEO'sunun "en iyi olanı sağlamaya yardımcı olacağı" konusunda "iyimser" olduğunu söyledi.

Düzenli bir geçiş sağlamak adına, Bankman-Fried'den CEO olarak görevi devralmak üzere John J Ray III atandı.

FTX, yatırımcılardan ve rakiplerinden yaklaşık 9,4 milyar dolar toplamak için uğraşırken, Reuters haber ajansı kaynaklarına atıfta bulunarak, şirketin müşterilerin geri çekilmesinden sonra kendini kurtarmaya çalıştığını bildirdi.

Reuters’ın ulaştığı ve Ray tarafından FTX personeline gönderildiği belirtilen notta, "Fasıl 11'in dosyalanması, şirketin durumu değerlendirmesine ve paydaşların yararına ilerleme planları geliştirmesine olanak sağlamak için gerekli bir adım" dedi.

Ray, "Durumla ilgili son haberlerin rahatsız edici ve stresli olduğunun farkındayım, ancak iflas başvurusunun ileriye dönük bir yolun başlangıcı olacağını da biliyorum" diye konuştu.

Sequoia ve SoftBank dahil bazı yatırımcılar, FTX yatırımlarını zaten sıfırlamıştı. Alternatif yatırım şirketinin kurucusu Anthony Scaramucci, bugün CNBC ile yaptığı röportajda SkyBridge Capital'in FTX hissesini geri almak için çalıştığını söyledi.

Mevzuat incelemesi

Bu olaylar, Forbes tarafından sadece iki ay önce serveti yaklaşık 17 milyar dolar olarak tahmin edilen 30 yaşındaki kripto yöneticisi Bankman-Fried için hızlı bir geri dönüşü işaret ediyor.

Bitcoin, FTX'in açıklamasından sonra düştü ve yüzde 5,7 düşüşle 16 bin 524 dolardan işlem gördü.

Dünyanın en büyük kripto para birimi, ABD enflasyon verilerinin ardından çapraz varlık rallisinde bir miktar zemin kazanmadan önce Çarşamba günü 15 bin 632 dolar ile iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

FTX'in tokeni FTT, bugün yüzde 34 düşüşle 2,43 dolara geriledi ve haftalık yüzde 89 kayıpla karşı karşıya kaldı. FTX'in sorunları arttıkça, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler devreye girdi.

Soruşturmalara aşina bir kaynağa göre FTX, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Adalet Bakanlığı ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından soruşturma altında.

Öte yandan, Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun FTX EU'dan 9 Kasım'da faaliyetlerini askıya almasını istediği açıklandı.

Bankman-Fried, Reuters'ın yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kripto borç verme platformu Nexo'nun kurucu ortağı Antoni Trençev, "Yalnızca 24 saatlik bir incelemeden sonra Binance FTX'i satın almaktan vazgeçtiğinde, FTX için kötü tablo ortadaydı" dedi.

Trençev, "Artık ikinci derece etkilere tanık olduğumuz ve hangi varlıkların FTX ve Alameda'ya maruz kaldığını keşfedeceğimiz beklenmedik olayların kötü neticelerinin bir sonraki aşamasına geçiyoruz" diye konuştu.



STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG