Erişilebilirlik

Kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı


2 Kasım'da kripto para borsası FTX'in 2022'deki çöküşünden kaynaklanan yedi dolandırıcılık ve komplo iddiasından suçlu bulunan Sam Bankman-Fried'ın cezası bugün belli oldu.
2 Kasım'da kripto para borsası FTX'in 2022'deki çöküşünden kaynaklanan yedi dolandırıcılık ve komplo iddiasından suçlu bulunan Sam Bankman-Fried'ın cezası bugün belli oldu.

Sam Bankman-Fried, kurucusu olduğu FTX kripto para borsasının müşterilerinden 8 milyar dolar çaldığı gerekçesiyle Perşembe günü 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Bölge Yargıcı Lewis Kaplan, Bankman-Fried'ın FTX müşterilerinin aslında para kaybetmediği iddiasını reddettikten ve duruşmadaki ifadesi sırasında yalan söylediğini tespit ettikten sonra Manhattan'daki duruşmada cezayı verdi.

Kripto para borsası FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Jüri, 32 yaşındaki Bankman-Fried'i 2 Kasım'da, savcıların ABD tarihindeki en büyük finansal dolandırıcılıklarından biri olarak adlandırdıkları FTX'in 2022'deki çöküşünden kaynaklanan, yedi dolandırıcılık ve komplo iddiasından suçlu bulmuştu.

Bankman-Fried'in hiç pişmanlık göstermediğini söyleyen Yargıç Kaplan, cezayı vermeden önce "Yaptığının yanlış olduğunu biliyordu. Bunun suç olduğunu biliyordu. Yakalanma olasılığı konusunda çok kötü bir bahis oynadığı için pişmanlık duyuyor. Ancak hakkı olduğu üzere hiçbir şeyi itiraf etmeyecek" dedi.

Bu ceza, Bankman-Fried'i ultra zengin bir girişimci ve önemli bir siyasi bağışçıdan, ABD makamlarının kripto para piyasalarındaki suistimallere karşı yürüttüğü mücadelede bugüne kadar elde ettiği en büyük başarının öznesine dönüştürdü.

Manhattan'daki ABD Savcısı Damian Williams yaptığı açıklamada, "Kasıtlı ve devam eden yalanları, müşterilerin beklentilerini küstahça göz ardı ettiğini ve hukukun üstünlüğüne saygısızlığını gösterdi" dedi.

Yargıç Kaplan, FTX müşterilerinin 8 milyar dolar, FTX'in öz sermaye yatırımcılarının 1,7 milyar dolar ve Bankman-Fried'in kurduğu Alameda Research yatırım fonuna kredi verenlerin 1,3 milyar dolar kaybettiğini tespit etti.

Yargıç ayrıca Bankman-Fried'in ifadesi sırasında yatırım fonunun FTX'ten aldığı müşteri mevduatlarını harcadığını bilmediğini söylerken yalan beyanda bulunduğunu belirtti.

Federal savcılar Bankman-Fried için 40 ila 50 yıl arasında hapis cezası talep etmişti. Bankman-Fried'in avukatı Marc Mukasey ise 5 yıl 3 aydan daha az bir cezanın uygun olacağını savunmuştu.

Eski yakın çalışma arkadaşlarından üçü duruşmada savcılık tanığı olarak, Alameda Research'teki kayıpları kapatmak için FTX müşteri fonlarını kullanmaları için Bankman-Fried’ın kendilerini yönlendirdiğini söyledi. Üçü de dolandırıcılık suçunu kabul etti.

Suçlamaları kabul etmeyen Bankman-Fried temyize gidecek

Duruşma sırasında yargıca 20 dakika boyunca yaptığı açıklamalarda FTX müşterilerinin mağdur olduğunu kabul eden ve eski FTX meslektaşlarından özür dileyen Bankman-Fried, suç işlediğini kabul etmedi; mahkumiyetini ve cezasını temyize götüreceğini söyledi.

Bankman-Fried kendi savunmasında bir risk yönetim ekibi kurmamak gibi hatalar yaptığını ifade etti, ancak kimseyi dolandırmayı ya da müşterilerin parasını çalmayı amaçlamadığını söyledi.

Avukatı Mukasey duruşma sırasında müvekkiliyle kötü şöhretli dolandırıcılar arasına mesafe koymaya çalıştı.

"Sam her sabah insanlara zarar vermek için yola çıkan acımasız bir finansal seri katil değildi" diyen Mukasey, FTX'in çöküşünden sonra müşterilerin paralarını geri almak için çok çalıştığını söyledi.

Mukasey, "Sam Bankman-Fried kalbinde kötü niyetle karar vermiyor, kafasındaki matematikle karar veriyor" dedi.

Sam Bankman-Fried'in anne ve babası, Stanford Üniversitesi hukuk profesörleri Joseph Bankman ve Barbara Fried, oğullarının ceza duruşmasında hazır bulundu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mezunu olan Sam Bankman-Fried, Forbes dergisine göre, 30 yaşına gelmeden önce bitcoin ve diğer dijital varlıkların değerlerinde yaşanan patlamayla 26 milyar dolarlık servete sahip olmuştu.

Bankman-Fried, yetenekli gençleri para kazanmaya odaklanmaya ve bunu değerli amaçlara aktarmaya teşvik eden harekete olan bağlılığıyla tanınmıştı.

Bankman-Fried ayrıca 2022 ABD ara seçimleri öncesinde Demokrat adaylara ve siyasi amaçlara en büyük katkıyı sağlayanlardan biriydi.

Savcılarsa, Bankman-Fried'in oluşturduğu sorumluluk imajının, yıllarca müşteri fonlarını zimmetine geçirmesini gizlemesini sağladığını savundu.

Bankman-Fried, 2023 yılı Ağustos ayından bu yana New York'un Brooklyn bölgesindeki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde tutuklu bulunuyor.

Bankman-Fried'ın en az iki kez davanın tanıklarına müdahale ettiğini tespit ettikten sonra kefaletini iptal eden Kaplan, Bankman-Fried'in San Francisco'ya yakın bir cezaevine gönderilmesini tavsiye edeceğini söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG