Erişilebilirlik

Kripto Para Krizi Venezuelalılar'ı Etkileyebilir


Bu yıl başında 46 bin doların üzerinde olan Bitcoin’in bugün 18 bin doların altına düşmesi, dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX dahil çok sayıda platformun iflas sürecini başlatması gibi gelişmelerden en çok etkilenen ülkelerden biri, Latin Amerika’da en çok kripto para edinilen ülke olan Venezuela.

Kripto para piyasasının büyüklüğünün yılda 1 milyar dolara yakın olduğu tahmin edilen Venezuela’da, Birleşmiş Milletler verilerine göre yaklaşık 3 milyon Venezuelalı yani nüfusun yüzde 10’undan fazlası kripto para kullanıyor.

Ülkede kripto para kullanan aktörler arasında uluslararası ekonomik yaptırımlar uygulanan hükümet, ticaretle uğraşan kişiler ve en çok da tasarruflarını kur artışı ve yüksek enflasyona karşı korumak ya da değerlendirmek isteyen kesimler bulunuyor.

Aaron Olmos
Aaron Olmos

Venezuelalı kripto para uzmanı, ekonomist Aaron Olmos önde gelen kripto para veri analitik şirketlerinden olan Chainanalysis, Coinpayments ve TripleA raporlarına göre, Venezuela’nın dünyada en çok kripto parayla işlem yapan ülkeler arasında yer aldığını kaydediyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Olmos, 2015 yılında ağırlaşmaya başlayan krizin bir sonucu olarak Venezuela’da kripto para kullanımının çoğu ülkeye göre daha yaygın olduğuna örneğin ilaç, elektronik eşya ve bazı hizmetlerin kripto para ile ödenebildiğini söyledi.

Her ne kadar atıl durumda kalsa da Petro adında kendine ait dijital parası da olan Venezuela’da “Bugün kripto para kullananların çoğunluğunu üniversite öğrencileri, küçük esnaf, beyaz yakalılar gibi kişiler oluşturuyor. Ancak kullanıcılar arasında yurtdışına döviz transferi için bankalara komisyon ödemek istemeyen ya da bankalarla sorunu olanlar, büyük yatırım sahipleri ve hükümet de bulunuyor” dedi.

Yüksek enflasyon, kur artışı ve dövize erişim sorunu yaşanan ülkelerde kripto para kullanımının arttığına dikkat çeken ekonomist, Latin Amerika’da en çok kripto para kullanan ülkenin Venezuela olduğunu ancak resmi verilerin açıklanmamasının net rakamlar vermeyi zorlaştırdığını belirtti.

Krizden en çok etkilenen kesimin birikimlerinin çok büyük bir kısmını ya da tamamını değişken kripto paralara yatıranlar olduğunu belirten ekonomist, kriz sürecinde çoğu kullanıcının istikrarlı ve dolara endekslenmiş kripto paralara yöneldiğini söyledi.

Venezuela’nın dünyada bitcoin edinen ülkeler sıralamasında 2020’de ilk üçte, geçen yıl da ilk yedide olduğuna dikkat çeken Olmos, geçtiğimiz yıllarda kripto paralardaki artış eğiliminin birikimlerini korumak ya da kısa sürede artırmak isteyen kullanıcılarla birlikte daha yoğun bir ilgi gördüğünü ancak krizle birlikte bugün kripto paraların yatırım aracı olmaktan çok ödeme yapmak ve döviz elde etmek için kullanıldığını kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG