Erişilebilirlik

Kritik Suriye Görüşmeleri Başlıyor


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşmek üzere otelinden ayrılırken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Cenevre'de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşmek üzere otelinden ayrılırken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşme masasına otururken Suriye’nin kimyasal silahlarının kontrolüu için uluslararası diplomasi trafiği arttı.

Kerry ile birlikte seyahat eden yetkililer ABD dışişleri bakanının Lavrov’a Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın hızla kimyasal silahlarının dökümünü açıklaması talebinde bulunacağını bildiriyor. Amerikalılar görüşmelerin birkaç gün süreceğini de belirtti.

Bu arada Esat bir Rus televizyon kanalına Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrola devrine izin vereceğini açıkladı. Ancak Esat bunun için Amerika'nın askeri tehditten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Amerikalı yetkililer kimyasal silahların kontrol altına alınması ve imhasını öngören Rus planının gerçekleşme şansı bulunduğunu ancak bunun “güç ve karmaşık” bir süreç olacağını belirtiyor. Lavrov Suriye’de barış şansı bulunduğundan emin olduğunu söyledi.

Bu arada Birleşmiş Milletler, Suriye'nin kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmayı imzalayacağını belirten bir mektup gönderdiğini doğruladı.

Öteyandan Obama yönetimi yetkilileri haber kuruluşlarına Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin Suriyeli isyancılara ilk kez hafif silahlar iletmeye başladığını bildirdi. Ancak Özgür Suriye Ordusu komutanı General Salim İdris, Amerikan radyosu NPR’a Amerika’dan henüz silah almadıklarını açıkladı.

Rus haber ajansları Moskova’nın Cenevre’de yapılacak görüşme öncesi Suriye’nin kimyasal silahlarını kontrol altına alma planını Amerika’ya sunduğunu bildiriyor. Planın ayrıntıları açıklanmadı

Bu arada bir Fransız yetkili Rus planının hızla uygulanmasını öngören bir BM karar tasarısı üzerinde görüşmelerin başladığını bildirdi. Rusya karar tasarısında planı uygulamaktan kaçınması halinde Suriye’ye karşı kuvvet kullanılmasını izin veren bir ifade yer almasına karşı çıkıyor.

Rusya bugüne kadar Suriye’nin en önemli destekçisi oldu ve silah yardımlarının dışında, Çin’le beraber Güvenlik Konseyi’nde Esat’ı kınayan 3 öneriyi engelledi.

İran, Çin ve Arap Birliği Rusya’nın önerisini memnunlukla karşılarken Suriye muhalefet cephesi öneriyi “Esat’ı kurtarma girişimi” olarak niteleyerek reddetti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG