Erişilebilirlik

Kupa Brezilya Ekonomisini Kurtaracak mı?


Kupa Brezilya Ekonomisini Kurtaracak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Brezilya hükümeti, Dünya Kupası nedeniyle altyapı, güvenlik ve sosyal hizmetlere milyarlarca dolar harcadı. Hükümet, bu yatırımların uzun vadede topluma yararlı olacağı görüşünde ancak bağımsız uzmanlar farklı düşünüyor

Kent planlamacıları, stadyumlara ve altyapıya harcanan on bir milyar doların bazı yoksul Brezilyalılar’a iş imkanı sağladığını söylüyor. Ancak bu harcamanın emlak fiyatlarını arttırdığı ve yoksulları iş imkanları ve hizmetlerin bulunduğu bölgelerden uzaklaştırdığı da bir gerçek.

En fazla tepki gören olay, yoksul bölge olarak bilinen favelaların kontrol altına alınması oldu. Favelalardaki uyuşturucu satıcılarını ve diğer suçluları ortadan kaldırmak için özel polis gücü görevlendirildi.

Fluminense Federal Üniversitesi kentleşme profesörü Chris Gaffney’e göre sonuçlar karışık: “Kontrolun yararlarından biri, silahlı saldırıda ölenlerin sayısında ciddi azalma olması, çünkü polis artık buraya gelip rastgele ateş açmıyor. Ancak küçük suçlar, tecavüz ve hırsızlık oranında artış oldu.”

Profesör Gaffney, uyuşturucu satıcılarının bu topluma ait olduklarını ve bu nedenle kendi adaletlerini dağıttıklarını, ancak polislere dışarıdan geldikleri için şüpheyle yaklaşıldığını söylüyor. Operasyonlar nedeniyle çete üyeleri faaliyetlerini başka favelalara kaydırmış.

Buna rağmen, kanunsuz bu mahallelere bir düzen gelmiş.

Chris Gaffney, “Çeteler nedeniyle buralar girilmez durumdaydı. Polis sayesinde bu sorun ortadan kalktı. Artık gerek turizm, gerek devlet projeleri ya da banka gibi özel işletmeler rahatlıkla gelip bu bölgelerde iş yapabiliyor,” diyor.

George Washington Üniversitesi’nden Profesör Lisa Delpy Neirotti, diğer bir olumlu gelişmenin de FIFA tarafından sosyal programlara yapılan yatırım olduğunu söylüyor: “Futbolu kullanarak çocuklara çevre, AIDS, eğitim ve okula gitmenin önemi üzerine birçok program geliştirildi.”

Profesör Neirotti, FIFA’nın baskısı sayesinde Brezilya hükümetinin stadlardaki çöpü geri dönüştürmek ve yapıların enerji ve çevre tasarım standartlarına uygunluğunu sağlamak gibi birtakım çevre dostu yasal düzenlemeler getirdiğini söylüyor: “En büyük sorun, bu programların sürekliliği. Kupadan sonra da geri dönüştürmeye devam edilecek mi?”

Brezilya hükümeti Dünya Kupası’nın ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkıda bulunacağını savunurken birçok Brezilyalı bu paradan sadece belli kesimlerin yararlanacağına inanıyor.

Uzmanlar, birkaç Avrupa kentinin bu büyüklükte bir organizasyon düzenlemeyi reddettiğini hatırlatıyor. Ülkeler, Brezilya’da yaşanan protestoları önlemenin yolunun Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma modelinin yeniden değerlendirilmesi olduğunu belirtiyor.


STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG