Erişilebilirlik

Kur'an-ı Kerim Yakılmasının Ardından İsveç'te PKK Gösterisi


İsveç’in başkenti Stockholm’de aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakmasının ardından PKK terör örgütü sempatizanları tarafından da gösteri düzenlendi. Türkiye her iki olaya da sert tepki gösterdi.

Stockholm’de öğle saatlerinde aşırı sağcı Danimarkalı politikacı Rasmus Paludan, Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yaktı. Bu olaydan birkaç saat sonra bu kez de PKK terör örgütü destekçileri şehirde Türkiye karşıtı protesto gösterisi düzenledi.


Göstericiler Hepimiz PKK’yız” yazılı dev bir pankartın önünde sloganlar attı. Gösteriye katılanlar ayrıca İsveç’in NATO üyeliğine başvurusunu da protesto etti. İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkan ve PKK gösterisine destek veren grup da NATO üyeliği başvuruya muhalet etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Türk Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup Türk vatandaşı da Kur’an-ı Kerim yakılması olayını protesto etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstorm, olayın ardından Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Billstorm açıklamasında “İsveç, geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğüne sahiptir ancak bu benim ya da İsveç hükümetinin ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmez” dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki açıklaması

Türk Dışişleri Bakanlığı Kur’an yakılmasının ardından düzenlenen PKK gösterine dair de açıklamada bulundu. Bakanlık İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’nin onay vermesi konusunda İsveç, Türkiye ve Finlandiya arasında varılan mutabakatı hatırlattı ve ona uyulmadığına dikkat çekti.

Bakanlık açıklamasında “İsveç’in başkenti Stokholm’de bugün kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık saldırıya izin verilmesinin hemen ardından bu defa şehir merkezinde PKK terör örgütü iltisaklı gruplarca ülkemiz karşıtı propaganda eylemi gerçekleştirilmesine müsaade edilmesini en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu eylem, terör örgütlerinin propagandasının engellenmesine dair, İsveç’in de imzacı olduğu, Üçlü Ahitname taahhüdünün açık ihlalidir. Üçlü Ahitname’deki taahhütlere bağlı olunduğunu söylemek ile bu taahhütleri yerine getirmek iki ayrı husustur. İsveç’ten, Üçlü Ahitname’deki taahhütleri uyarınca özellikle terörizmle mücadele alanında söylemin ötesinde, somut ve etkili adımlar atmasını beklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

İstanbul ve Ankara’da protestolar

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği binası önünde Paludan’ın Kur’an-ı Kerim yakmasının ardından İsveç’in Ankara’daki büyükelçiliği ve İstanbul’daki konsolosluk binaları önünde toplananlar protesto eyleminde bulundu.

Ankara’da İsveç Büyükelçiliği önünde toplanan grup Kur’an okudu. İstanbul’da da konsolosluk binası önünde toplanan grup sloganlar atarken binaya yaklaşmaya çalışan kişilere polis engel oldu. Bu esnada polisle bazı kişiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. İsveç Konsolosluğu binası girişindeki bir pano kırıldı. Bir grup da İsveç bayrağını yaktı.

Ankara ve İstanbul'da İsveç Protestoları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Müslüman ülkelerden kınama

İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılması olayına aralarında Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt’in de bulunduğu Müslüman ülkeler de tepki gösterdi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Suudi Arabistan, hoşgörü, diyalog ve birlikte yaşamaya dair değerlerin yaygınlaşması çağrısında bulunurken nefret ve aşırıcılığı reddediyor” denildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG