Erişilebilirlik

Kuran Yakma Eylemi ‘Nefret Söylemi’ Kapsamında Engellenebilir


Amerika son aylarda din ve ibadet özgürlüğüyle, güvenlik ve bireysel hassasiyetlerin kesiştiği alanda iki önemli tartışmaya sahne oluyor.

İlk tartışma, New York’ta 11 Eylül saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler’in bulunduğu Güney Manhattan’da bir İslam Kültür Merkezi kurulması projesiyle gündeme taşındı. Ardından Florida’da aşırı eğilimli bir Hıristiyan grubun 11 Eylül günü, radikal İslam’ı protesto amacıyla, Kuran yakacağını açıklaması tartışmaları alevlendirdi. California eyaletinin Costa Mesa kentindeki Whittier Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Seval Yıldırım bu tartışmaların hukuki boyutuyla ilgili sorularımızı yanıtladı. İngilizce kısa adıyla CAIR olarak bilinen Amerika İslam İlişkileri Konseyi adına daha önce Amerikan mahkemelerinde New Jersey’deki bir kadın polisin başörtüsü takma hakkını savunan Yıldırım, Kuran yakmanın da New York’ta İslam Merkezi açmanın da anayasal bir hak olduğunu söylüyor. Yıldırım, bu nedenle de yetkililerin yasal yollarla bu eylemi durdurma imkanı olmadığını kaydediyor.

Yıldırım, bununla birlikte, savcıların bu tür bir eylemin ‘nefret söylemi’ niteliği taşıdığı ve şiddete dönüşebileceği kaygısı taşıması halinde yasal yola başvurarak bayrak yakma planını engelleyebileceğini söylüyor.



  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG