Erişilebilirlik

Küresel sıcaklıkta rekor yaşanırken ABD ve Çin iklimi konuşacak


ABD İklim Elçisi John Kerry ve Çin’in İklim Elçisi Xie Zhenhua
ABD İklim Elçisi John Kerry ve Çin’in İklim Elçisi Xie Zhenhua

Dünyanın en fazla karbon salımını yapan iki ülkesi ABD ve Çin, iklim değişikliği üzerine görüşmelere hazırlanırken, bugün dünya genelinde sıcaklıklar tarihi zirvelere ulaşmış durumda.

ABD İklim Elçisi John Kerry, Çin ve ABD’nin iklim ısınmasına neden olan emisyonları azaltmayı hedefleyen görüşmeler için dün Pekin’e gitti.

Küresel ısınmanın yaklaşık yüzde 30’u metan gazı kaynaklı.

Uzmanlar, metan konusunda herhangi bir işbirliğinin küresel ısınmayla mücadele için önemli olduğunu söylüyor.

Geçen Perşembe Washington'da bir Kongre oturumunda konuşan Kerry, "Metan, işbirliğimiz için özellikle önemli bir konu" dedi.

Kerry, "Çin, 2021’in Kasım ayında Glasgow'da ve sonra Şarm El-Şeyh'te yaptığımız görüşmelerde metan eylem planı hazırlamayı kabul etmişti" diye ekledi.

Bilimadamları, küresel ısınmayı sanayi öncesine kıyasla 1,5°C seviyesinde tutma hedefinin artık imkansız olduğunu söylüyor.

Çin’in kuzeybatısındaki Sanbao kasabasında hava sıcaklıkları 52,2°C’ye ulaşarak ülke geneli rekor kırdı.

Son iki haftadır 48°C’ye kadar yükselen sıcaklıklarla boğuşan Avrupa’da orman yangınları, ikinci bir sıcak hava dalgasına sebep oldu.

ABD nüfusunun yaklaşık dörtte biri, sıcak hava uyarılarıyla karşı karşıya. Ülkenin batı eyaletlerinin üzerindeki ısı kubbesi bunun sebeplerinden biri.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitter’daki paylaşımında, "Dünyanın pek çok yerinde bugünün kaydedilen en sıcak gün olacağı tahmin ediliyor" dedi.

Ghebreyesus, "İklim krizi bir uyarı değil, gerçek. Dünya liderlerini hemen harekete geçmeye davet ediyorum" dedi.

Çin’in İklim Elçisi Xie Zhenhua ile Pekin’de yapacağı görüşme öncesi Kerry, Pekin’i metan emisyonlarını ve kömürle çalışan elektriği azaltmak için ABD ile beraber çalışma çağrısında bulundu.

Çin'de uzun süreli yüksek sıcaklıklar elektrik şebekelerini ve ekinleri tehdit ediyor.

Ülkedeki sıcaklıklar geçen yıl gerçekleşen 60 yılın en şiddetli kuraklığının tekrarlanacağına dair endişeleri arttırıyor.

Güney Kore'de ise şiddetli yağmurlar nehir setlerinin çökmesine ve ani sellere neden oldu. 40 kişinin ölümüne sebep olan yağmurlar, geçen yıl başkent Seul'deki rekor yağmurlardan sonraki en şiddetlisi.

Sardunya adası Avrupa geneli sıcaklık rekorunu kırabilir

Yunan mitolojisinde ölülerin kayıkçısı Kharon’dan adını alan bir antisiklon, Avrupa’da rekor sıcaklıklara sebep oluyor.

İtalya Hava Kuvvetleri’nin hava servisine göre, kıta geneli kaydedilen en yüksek sıcaklık 48,8°C’yi İtalyan adası Sardunya Adası’nde yaşanabilir.

İspanya’nın resmi meteoroloji ajansı AEMET Sözcüsü Ruben del Campo, ülkede sıcaklıkların bazı bölgelerde 44°C’ye kadar çıkabileceğini ve geceleri 25°C’nin altına inmeyeceğini söyledi. Del Campo, orman yangını olasılığının arttığını ekledi.

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Carlo Buontempo, bilimadamlarının tahmin ettiği gibi, sıcak hava dalgalarının açıkça daha yaygın hale geldiğini söyledi.

Buontempo, "Yolumuzu bilmediğimiz bir yerdeyiz. Hafızalarımızda böyle bir şey yok, tarihimizde böyle bir şeyi hiç görmedik" dedi.

ABD’nin batı eyaletlerinin üzerindeki ısı kubbesi

ABD’nin batısındaki ısı kubbesi, kuzeydoğudaki eyaletlerde en az beş kişinin ölümüne sebep olan şiddetli yağmurları oluşturdu. Bölgedeki yüksek sıcaklık uyarıları, ABD’nin güneydoğusundaki Florida'ya kadar yayıldı.

California eyaletindeki Ölüm Vadisi'nde turistler, dünya üzerinde bilinen en yüksek sıcaklığa tanık olma beklentisiyle dün Furnace Creek'te toplandılar.

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre sıcaklık 1913'te yine Furnace Creek’te 56,7°C’ye ulaşarak dünya genelinde rekor kırmıştı.

ABD Ulusal Meteoroloji Servisi, dün Ölüm Vadisi’nde sıcaklığın 53,3°C’ye ulaştığını söyledi.

Teksas eyaletinde ise bu hafta sıcak hava dalgası nedeniyle klima kullanımı artacağı için elektrik tüketiminin rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.

Eyalette kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 90'ını sağlayan ve 26 milyondan fazla müşterisi olan Teksas Elektrik Güvenilirlik Konseyi (ERCOT), artan talebi karşılamak için yeterli kaynağa sahip olduğunu söyledi.

Öte yandan eyalet sakinleri, 2021 yılının Şubat ayında bir fırtına milyonlarca kişiyi günlerce elektriksiz, susuz ve ısısız bıraktığından bu yana aşırı hava koşullarından endişe duyuyor.

ABD’nin kuzeydoğusundaki eyaletler ise şiddetli yağmurlarla karşı karşıya.

Dün şiddetli yağmurlar, kuzeydoğu eyaletlerinde sel baskınlarına, uçuşlarda iptallere ve elektrik kesintilerine yol açtı.

Pennsylvania eyaletinde yetkililer, şiddetli yağmurlarda en az beş kişinin öldüğünü açıkladı. Yetkililer ayrıca, 9 aylık bir erkek çocuk ile 2 yaşındaki kız kardeşinin kayıp olduğunu bildirdi.

ABD’nin Doğu Yakası’nın diğer bölgeleri de, şiddetli yağmurlarla karşı karşıya.

Vermont eyaletindeki yetkililer, sel ve şiddetli yağmurların heyelan riskine yol açtığını söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG