Erişilebilirlik

Kürt Basınına Bir Operasyon Daha


Arşiv foto
Arşiv foto

Diyarbakır merkezli operasyonda gözaltına alınanların sorgusu sürerken Kürt medyasında çalışanlara yönelik bir operasyon daha yapıldı. Ankara merkezli operasyonda Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz, eşi ve kardeşi ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gözaltına alındı.

Kürt medyasında çalışanlara yönelik bu haftaki ikinci operasyon, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla, Diyarbakır ve İstanbul’da gerçekleştirildi. Her iki kentte bazı adreslere baskın yapıldı. Baskın yapılan evlerde arama yapıldı. Baskınlarda Diyarbakır’da, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Sedat Yılmaz ve eşi Selma Yılmaz, İstanbul’da ise Sedat Yılmaz'ın kız kardeşi Filiz

Yılmaz gözaltına alındı

Hafta başında Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan operasyonlarda, aralarında gazetecilerin de olduğu 143 kişi gözaltına alınmıştı. Savcıya ifade verdikten sonra Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Mezopotamya Ajansı Editörü Abdurrahman Gök, Jinnews Muhabiri Beritan Canözer ile gazeteciler Mehmet Şah Oruç ve Remzi Akkaya "kuvvetli suç şüphesi" iddiasıyla tutuklanmıştı. Dün gece mahkemeye çıkarılan Mezopotamya Ajansı Mardin Muhabiri Ahmet Kanbal ile basın davalarına bakan Avukat Resul Temur serbest bırakılmıştı.

Bu arada operasyonla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, operasyonda 49 kişinin gözaltına alındığına vurgu yapılarak şu bilgilere yer verildi: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında verilen talimatlara istinaden; PKK/KCK silahlı terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar bünyesinde alınan etkin pişmanlık gösteren şüphelilerin ifadeleri, tanık beyanları, yurt dışı çıkış kayıtları, kendi aralarında çok sayıda görüşme yaptıkları ve sık sık bir araya gelerek örgütsel toplantı yaptıklarını gösteren ve bu anlamda haklarındaki teşhis ve beyanları doğrulayan HTS kayıtları ile açık kaynak araştırma raporlarına göre terör örgütünün sözde ‘Bağımsız Birleşik Kürdistan’ hedefleri doğrultusunda ‘ideolojik alan merkezi’ yapılanmasına bağlı olarak faaliyetleri tespit edilen 49 şüphelinin, Ankara merkezli 15 ilde, 29.04.2023 tarihinden itibaren eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına karar verilmiştir. “

Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü’ne getirilecek olan şüpheliler daha sonra savcılığa çıkarılacak.

Yeşil Sol Parti adayı tutuklandı

Öte yandan operasyonda yakalanan Yeşil Sol Parti Kocaeli milletvekili adayı Ayten Dönmez tutuklandı. İstanbul’da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Dönmez, PKK’nın kırsal alan yapılanmasında eğitim almakla suçlanıyordu. Sorguda hakkındaki iddiaları reddeden Dönmez, "Bana gösterdiğiniz fotoğraftaki kişi kesinlikle ben değilim. Ben olmadığım için de yanımdaki kişinin kim olduğunu bilmiyorum” dedi.

Dönmez’in tutuklanmasının ardından bir açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP), milletvekili adayı olan Dönmez’in sahte delillerle tutuklandığını söyledi. HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu adına yapılan yazılı açıklamada, algı operasyonu yapıldığı dile getirilerek şu görüşlere yer verildi: ”Çok aceleci oldukları, kaybetmenin paniğiyle hareket ettikleri vekil adayımızı apar topar tutuklamalarından belli olmuştur. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olmasına rağmen gözaltının daha ilk dakikalarından itibaren basına servis ettikleri sahte resimlerle bir algı oluşturmaya çalışmışlardır. Jandarmanın yanlı kriminal sonuçları dayanak gösterilerek sahte deliller üzerinden, seçilmiş özel savcı ve hakimler eliyle vekil adayımız tutuklanmış ve böylece algı operasyonları sürdürülmüştür.”

HDP ayrıca, hakkında gizlilik kararı bulunan ve avukatların bile ulaşamadığı bilgilere, hükümete yakın medyanın nasıl ulaştığını da sordu.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Basın Bürosu’ndan açıklama

Yeşil Sol Parti Diyarbakır basın Bürosu da operasyonun ardından bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Siyasi soykırım operasyonları ile özgür basın çalışanlarını hedef alan, çukur medyasına Amed’ten seslenmek istiyoruz. Hedef haline getirdiğiniz özgür basın çalışanları, bugün maşalığını yaptığınız iktidarın tüm kirli politikalarını deşifre etmeye devam edecek. Sizler de AKP-MHP faşist iktidarının kirli politikalarının açık ve aleni ortaklarısınız. Sizleri biliyoruz ve tanıyoruz. Yalan haberlerinizle tetikçiliğini yaptığınız iktidarı da 14 Mayıs’ta bu ülkeden söküp atacağız. Özgür Basın Susturulamaz. Susturamayacaksınız” denildi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG