Erişilebilirlik

Kürt Referandumunda Resmi Sonuçlar Bugün Açıklanıyor


Iraklı Kürtler’in Bağdat hükümeti, komşu ülkeler ve ABD’nin itirazlarına rağmen sandık başına giderek bağımsızlık referandumu için verdiği oyların sonuçları bugün açıklanıyor.

Referandumda sandıklardan ağırlıklı olarak “Evet” çıkması bekleniyor. Bu sonuç Iraklı Kürtler’in bağımsızlığını derhal ilan etmesi anlamına gelmese de Kürt yetkililer Bağdat yönetiminden ayrılma müzakerelerine kapı açmasını umuyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de birçok seçmen üzerlerine geleneksel kıyafetlerini giydi ve ellerinde bayraklarla sandıklara gitti.

Katılımın yüksek olduğu referandum oylamasında sandıklar kapanmadan önce tartışmalı bölgelere Irak merkezi yönetimi tarafından birlikler gönderilmişti. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi Irak’ın bütünlüğü için “gerekli tedbirlerin” alınacağını bildirdi.

Kürt lider Mesut Barzani sık sık bağımsızlık oylamasının Kürt halkının kendi iradesinin ifadesi olduğu olduğunu vurguladı.

Pazar günü konuşan Barzani “Bağımsızlık geçmişteki trajedileri tekrarlamamamızı sağlayacak” dedi. Kürt lider, Bağdat’la olan ortaklığın başarısız olduğunu ve artık geri dönmeyeceklerini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres referandumun özellikle tartışmalı bölgeleri istikrarsızlaştırma potansiyelinden endişe duyduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de Kürtler’in tek taraflı bir referandum yapmasını Washington’da “derin bir hayal kırıklığı” yarattığını söyledi. Sözcü, referandumun ABD’nin Iraklı Kürtlerle olan ilişkisini değiştirmeyeceğini ancak Kuzey Irak’ın Irak hükümeti ve komşu ülkelerle olan ilişkisini “büyük ölçüde karmaşık hale getireceğini” kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG