Erişilebilirlik

Kürt Siyaseti Çıkış Yolu Arıyor


Kürt Siyaseti Çıkış Yolu Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Türkiye’deki Kürt siyasi parti ve grupları, sivil toplum örgütleri, insan hakları savunucuları, Kürt siyasetinin içinde bulunduğu duruma çıkış yolu bulabilmek amacıyla, Diyarbakır’da toplandı. Toplantıda Kürtler arası birliğin sağlanması ve Kürtlerin sesini yükseltmesi önerisi öne çıktı.

‘Kürtler Süreci Tartışıyor’ başlığıyla Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya, değişik görüşlerdeki Kürt siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri, meslek kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir yaptı. Baydemir, Kürtler arasında birliğe vurgu yaparak, sorunun siyasi partilerde olduğu söyledi. Baydemir, ”Ne yapabiliriz, hangi ortak noktalarda birleşebiliriz? Her şeyden önce ilk amacımız, Ortadoğu’daki bu gerginlik ve durumda, Kürtlerin geleceği için ne olacak? Kürt ve Kürdistan halkı ve Kürdistan’da yaşayan halklar, ne yapmalı, olmalı ki 21.yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olsun, Kürtlerin özgürlüğünün yüzyılı olsun? Ben eminim ki, birçok toplulukta, toplantında, siyasi partilerde herkes ‘Kürtlerin birliği olmadan, özgürlüğü olmaz’ diyordur. Eminim ki bu herkesin doğrusudur. Peki, birlik nasıl sağlanır? Ya da acaba birlik niye sağlanmıyor? Birlik önünde engel nedir? Eminim birçok kişi, kurum, araştırmacı, vicdan sahibi kişiler, dört parça Kürdistan’da Kürtler arasında hiçbir sorun yoktur diyordur. Ne güney, ne kuzey, ne doğu ne batıda Kürtler arasında hiçbir sorun yoktur. Kürtlerin inançları arasında bir sorun yoktur. Sorun Kürtlerin siyasi partileri arasındadır, Kürt ve Kürdistani partiler arasında sorun var. Acaba ne olursa o sorun ortadan kalkar, acaba ne olursa, Kürt partileri, Kürdistan halkının çıkarları için birleşir?” dedi.

Baydemir’den sonra, eski Mardin Belediye Başkanı ve deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk söz aldı. Türk, Kürtlerin sesinin kısılmak istendiğini belirterek, sessizliğin Kürtler için ölüm demek olduğunu söyledi. Türk, “Kürtlerin geleceğini sadece siyasetçilere bağlayamayız. Bu Kürtleri de bağlar. Kürtler görüş ve fikirlerini açıkça dile getirmeliler. Açıkçası eksikler var. Ben bugün bazı görüş ve önerilerimi ve eleştirilerimi dile getirmek istiyorum. Ulusal sorunların ulusal çözümlere kavuşması için halkçı siyaset yürütmemiz lazım. Halkla birlikte siyaset yapmazsak çok eksikler doğar. Eğer Kürt meselesine ideolojik bakarsak çok büyük bir sorun ortaya çıkar. İnsanlar farklı farklı fikirleri sahiptir. O fikir ve önerilerini bir araya getirerek, demokrasi yolunda kullanabilmemiz lazım. Bir ideoloji ne kadar iyi olursa olsun, ulusal sorunlar bir ideoloji üzerinden çözülmez. Demokrasinin ruhu da böyledir. Halkın içinde farklı fikir ve öneriler mutlaka vardır. Bizim bu farklılıklara saygı göstermemiz lazım. Bu fikirleri bir araya getirmemiz lazım ve Kürtlerin geleceği için kullanmamız lazım. Siyasette de kişilerde de eksiklerin olduğunu iyi biliyoruz. Bu eksiklerin görerek, düzeltmemiz lazım. Doğrusu siyasetteki eksiklik, halkı siyaseti milleti ihanete götürür. Siyaset eksikliği kabul etmez. Bugün güneye bakıyoruz, radikal bir demokrasi kurulmadığı için Kürt kurumları kuruluşları siyasete katılmadığı için bugün eksikler ortaya çıkıyor ve o eksiklerin Kürt halkı için ne kadar ağır sonuçlar doğurduğunu gördük. Bugün Kürt halkının kazanımları ne kadar yüksek olsa da, Kürt halkı üzerinde kötü sonuçlar doğuracak siyaset yürütenleri de görmemiz lazım ki, yanlışlarla gündeme gelmeyelim. Bugün burada toplanan kişiler Kürt halkının birliği, özgür bir yaşam için Kürt siyasetine etki etmek amacıyla bir araya geldik. Bir yandan Kürtler üzerinde saldırılar var, bir yandan da Kürtlerin aydınlarının, siyasetçilerinin sesini kısmak istediklerini biliyoruz. Doğrusu bu dönemde sessiz kalmak Kürt halkı için ölümdür. Bu Kürt halkının boğulmasıdır. Siyasetimiz inancımız ne olursa olsun, ulusal ruhla işlerimiz yürütmemiz lazım. Eleştirilerimizi yapmamız lazım” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG