Erişilebilirlik

"İran'ın SİHA Saldırısında Ölü Sayısı Yükseliyor"


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sağlık Bakanlığı, İran'ın kuzey Irak'ta İranlı Kürt bir muhalif grubun üslerini hedef alan SİHA saldırısında en az 9 kişinin öldüğünü, 32 kişinin yaralandığını bildirdi.

SİHA saldırıları, 22 yaşındaki İranlı Kürt Mahsa Amini'nin İran ahlak polisi tarafından tutuklanmasından sonra hayatını kaybetmesinin ardından İran'da patlak veren protesto eylemlerini izledi.

İran Kürdistan Demokratik Parti üyesi Soran Nuri, İran'ın SİHA saldırılarının Erbil'in 65 kilometre doğusunda yer alan Koya'yı hedef aldığını söyledi. KDPI olarak bilinen İran Kürdistan Demokratik Parti, İran'da yasaklı olan silahlı sol eğilimli bir muhalif güç.

Irak Dışişleri Bakanlığı ve Kürt Bölgesel Yönetimi, saldırıları kınadı.

İran devlet haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları'nın Irak'ın kuzeyindeki ayrılıkçı bir grubun üslerini "hassas füzeler" ve "intihar SİHA'larıyla" vurduğunu bildirdi.

IRNA'nın haberine göre Devrim Muhafızları'ndan General Hasan Hasanzade, gönüllü milis örgüt Besic'in 185 mensubunun "pala ve bıçakla" yaralandığını söyledi. General Hasanzade ayrıca isyancıların bir Besic üyesinin kafasını kırdığını, beş Besic mensubununsa hastanede yoğun bakımda tedavi altına alındığını bildirdi.

İran Kürdistan Demokratik Parti'den Soran Nuri, Koya'da bir askeri kampın, evlerin, ofislerin ve diğer yerlerin hedef alındığını, saldırının devam ettiğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bağdat hükümetinin İran Büyükelçisi'ne saldırılara ilişkin diplomatik nota verileceğini kaydetti.

Bir KDPI yetkilisi, adının gizli kalması şartıyla Associated Press haber ajansına, ilk saldırılardan sonra İran'ın Kala'da yedi mevziye topçu saldırısı düzenlediğini söyledi. Kala bölgesinde partinin politbürosu da bulunuyor.

Associated Press haber ajansından bir gazeteci, saldırılardan sonra Koya'da ambulansların harekete geçtiğini, saldırı yapılan noktalardan birinden dumanlar yükseldiğini, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını bildirdi.

İran Devrim Muhafızları, geçen Cumartesi ve Pazartesi, Kürt mevzilerini hedef alan bir dizi SİHA ve topçu saldırıları düzenlemişti.

Saldırıların 22 yaşındaki Kürt Mahsa Amini'nin İran'da ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra yaşamını yitirmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine yanıt olduğu sanılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu'nun Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Irak'ın, "komşularının rutin olarak ve cezasız kalarak egemenliğini ihlal ettiği, bölgenin arka bahçesi" olarak muamele göremeyeceği kaydedildi.

Misyon, "Roket diplomasısı, yıkıcı sonuçları olan sorumsuzca bir eylemdir" ifadelerine de yer verdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de bugün İran'a, protestoculara karşı "gereksiz ve orantısız güç" kullanmaktan kaçınması çağrısında bulundu.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric aracılığıyla konuşan Guterres, yetkililerin Amini'nin ölümüne ilişkin tarafsız bir soruşturmayı hızla yapması gerektiğini kaydetti.

Dujarric, yaptığı açıklamada, İran'daki protesto eylemleriyle ilgili olarak, "Protestolarda kadın ve çocuklar dahil ölenlerin sayısının artmasına ilişkin haberler bizi giderek daha çok kaygılandırıyor. Mahsa Amini'nin ölümüne ilişkin hızlı, tarafsız ve etkili bir soruşturma 17 Eylül'de başlayan protesto gösterileri İran'da en az 46 kent, kasaba ve köye yayıldı. Devlet televizyonu, en az 41 gösterici ve polisin öldüğünü bildirdi.

Associated Press'in yetkililerin açıklamalarına dayandırdığı hesaplamasına göre gösterilerde en az 14 kişi öldü, bin 500'den fazla gösterici tutuklandı.

Merkezi New York'ta bulunan Gazeteciler Koruma Komitesi (CPJ) ise güvenlik güçleri ve protestocular arasındaki çatışmaların kızıştığı sırada en az 23 gazetecinin tutuklandığını kaydetti.

CPJ'den bugün yapılan açıklamada İranlı yetkililerden Amini'nin ölümü ve protestolarla ilgili haber yapan ve tutuklanan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG