Erişilebilirlik

'Kürtler Bizim Kardeşimiz Ama Artık Muhatabımız Bağdat'


Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne “Sınır kontrollerinin üç gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde “IKBY'den ve IKBY'ye olan tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracağız” açıklamasını yaptığı dakikalarda Ankara’da kameralar karşısına geçen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Sözcüsü Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sabahki “Ekonomik yaptırımlardan askeri seçeneklere kadar tüm ihtimaller, şu anda masadadır” sözlerinden çok daha dikkatli bir dil kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da genel başkan sıfatıyla başkanlık ettiği toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Ünal, Kürtler’in Türkiye’nin Ortadoğu’daki “kadim müttefiki” olduğunu söyledi.

2015 yılında vazgeçilen Kürt Sorunu’nun Çözüm Süreci’nin önemli aktörlerinden biri olan Ünal, “Türkiye ve AK Parti, bölge Kürtleri’nin hakları ve kazanımları konusunda uzun yıllardan beri ciddi çabalar harcamıştır, harcamaya devam etmektedir. Hiç kimsenin bu meseleyi, Türkiye'nin bölgede yaşayan Kürtler’le ilgili bir karşı duruşu olarak ele almasına asla müsaade etmeyiz. Kürtler bizim bölgedeki kadim müttefiklerimizdir ve bu konuda Türkiye'nin tavrı son derece açıktır. Bizim bölgede bir oldubittiye karşı çıktığımızı ve bunu da kabul etmeyeceğimizi ifade etmemizin ayrı bir hukuku ve sebebi var” dedi.

Mahir Ünal: “Bölgemizde sınırların değişmesine izin vermeyeceğiz”

Türkiye’nin bölgedeki sınırların değişmesine izin vermeyeceğini vurgulayan Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandumun arkasındaki ana güç olarak nitelediği İsrail hakkında da itidalli bir dil kullandı.

AKP Sözcüsü, “Şu anda ‘AK Parti olaya siyasi olarak nasıl bakıyor?’ diye soracak olursanız bölgenin terör örgütleri üzerinden terörize edilmesi artık yeni bir faza dönüşmüştür. Artık statülerin ve gerilim alanlarının konuşulduğu noktaya gelindi. Biz bölgemizde sınırlarımızın değişmesine asla izin vermeyeceğiz. Bölge, henüz İsrail'in henüz kurulmuş bir devlet olarak oluşturduğu gerilim alanlarını yönetemezken, yeni bir oluşumun oluşturacağı gerilimle baş edemez. Böyle bir olguya müsaade etmiyoruz” dedi.

Türkiye ile IKYB arasındaki sınır kapılarının açık olduğunu belirten Mahir Ünal, bu konudaki kararlarını yakında açıklayacaklarını ifade etti.

Tüfenkci: “Habur’da giriş çıkışlar azaldı”

Ünal bu sözleriyle daha erken saatlerde Bingöl’de konuşan Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’yi de teyit etmiş oldu.

Tüfenkci, “Habur Sınır Kapısı şu an itibarıyla açık durumda ama baktığımız zaman önceki günlere göre giriş çıkışların çok azaldığını görüyoruz. Tabi ileriki zamanlarda veya günlerde Habur Sınır Kapısı'nın kapatılması da gündemde. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi her an kapatılabilir. Oradaki birtakım gelişmeleri bekliyoruz. İşte petrol vanasının kapatılması gibi birtakım önlemler, yaptırımlar var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: “Barzani’nin sözü vardı ama gördük ki Türkiye’yi dinlemedi”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün NTV’de yaptığı açıklamada referandum öncesi Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle uzun bir diplomatik ikna süreci içinde bulunduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "Onların bize bir sözü vardı. Özellikle Barzani'nin. ‘Diğer ülkelerin ne dediği önemli değil, burada Türkiye'nin ne dediği önemli, Türkiye'nin tavsiyelerini dinleriz!’ demişti. Ama gördük ki dinlemedi. Aslında referandum yaparlarsa karşı karşıya kalacakları tehditleri de kendilerine izah ettik. Kim nereden saldıracak? Hangi yaptırımlar olur? Şu anda anayasa ile elde ettikleri hakları da kaybedeceklerini, kaos oluşacağını, aynı şekilde Kürt Bölgesel Yönetimi içinde de siyasi kargaşalar olacağını, hepsini söyledik” dedi.

“Barzani kendi koltuğunu korumak için Kürtleri’n geleceğini tehlikeye attı”

Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin ikazlarını kulaklarını tıkayan IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin en öncelikli konsantrasyonunun başkanlığı sürdürmek olduğu görüşünde: “Barzani'nin derdi, kendi başkanlığını sürdürmek. Çünkü bölgesel yönetimde Barzani gücünü kaybetti. Diğer partiler kendisine karşı. Diğer partiler, Anayasa’ya Meclis’in toplanması için Seçim Kanunu’nu getirme şartını da koydular. Bu seçim kanunu geldiği zaman başkanın süresi de belli olacak. Şu anda belli olmayan bir süreç. Uzun zamandır bölgesel yönetimin başkanlığını yürütüyor ve seçim olsa kaybedeceğini biliyor. Kendi koltuğunu korumak için esasen Kürtlerin geleceğini tehlikeye attı.”

“Bir ülkenin içine askeri olarak gidebilmek için davet gelmesi gerekir”

Barzani’nin partisi KDP’nin Türkiye Temsilcisi’nin Türkiye’de olması halinde sınırdışı edileceğini bu nedenle temsilciye “Gelme kardeşim” dendiğini belirten Dışişleri Bakanı, bundan sonra Ankara’nın muhatabının Bağdat olacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Biz aşama aşama adımlarımızı atacağız. Aşama aşama atarken, bundan sonra bizim muhatabımız Bağdat'tır. Bağdat'tan gelen talepleri dikkate alacağız. Biz Erbil Başkonsolosluğu’nu açarken Erbil'den izin almadık, Bağdat'tan izin aldık. Dolayısıyla burada bizim muhatabımız Bağdat yönetimidir, Irak Dışişleri Bakanlığıdır. Irak'ın sınır bütünlüğünü destekliyoruz demek, sadece kuru kuruya söz değildir. Irak'ın bu konuda bizden bir talebi olursa Irak'a sınır bütünlüğünü koruması için destek vereceğiz demektir. Bir ülkenin içine askeri olarak gidebilmek için o ülkeden davetin gelmesi gerekir. Burada da bizim muhatabımız Bağdat'tır” dedi.

Çavuşoğlu, Türkmenler tehdit altına girerse Türkiye’nin gereğini yapma konusunda tereddüdü olmayacağının da altını çizdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG