Erişilebilirlik

Kuzey Irak’ta Şüpheli Helikopter Kazası: 5 Ölü


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Iraklı Kürtler tarafından yönetilen terörle mücadele ajansının ve Bölgesel Kürt Yönetimi’nin açıklamasına göre, Kuzey Irak'ta meydana gelen gizemli bir helikopter kazasında, aralarında PKK militanlarının da bulunduğu iddia edilen en az beş kişi hayatını kaybetti.

Ajansın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre, AS350 Eurocopter'i dün gece Irak'ın yarı özerk Kürt bölgesindeki Dohuk vilayetinin Çamanke ilçesinde düştü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'nin sözcüsü Lawk Ghafuri, en az beş yolcunun öldüğünü söyledi.

Ghafuri Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Helikopterin kime ait olduğunu belirlemek için güvenlik yetkililerinin soruşturmaları sürüyor" dedi.

Kaza yerindeki bir müfettiş Associated Press haber ajansına helikopterde en az yedi kişinin bulunduğunu söyledi. Bu kişi, soruşturmayı basınla konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla bilgi verdi.

Açıklamada helikopterin PKK'ya mensup militanları taşıdığı belirtildi. Henüz hiçbir taraf askeri helikopterin sahibi olduğunu iddia etmedi.

Açıklamada, Irak hükümeti, ABD liderliğindeki koalisyon ve Türkiye'nin helikopterin kendilerine ait olduğunu reddettiği belirtildi. Üç tarafın da kazayla ilgili Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'yle temasa geçtiği kaydedildi.

PKK sözcüsü Zagros Hiwa, helikopterlerinin olmadığını ve kendilerinin de olayı araştırdıklarını söyledi. Sözcü ayrıca helikopterin ABD öncülüğündeki güçlerle müttefik olan Suriyeli Kürt grup YPG'nin savaşçılarını taşıyan bir koalisyon helikopteri olabileceği şüphesini dile getirdi.

ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü yorum yapmayı reddetti. Sözcü, kazanın koalisyonun operasyonlarının kapsamı dışında olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri de helikopterin Türk helikopteri olduğuna dair ilk haberlerin "tamamen gerçek dışı" olduğunu ve bölgede Türk ordusuna ait bir helikopter uçuşu olmadığını açıkladı.

Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği, PKK’yı terör örgütü olarak kabul ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG