Erişilebilirlik

Kuzey Irak’taki Siyasi Kriz Büyüyor


Irak Kürdistan Bölgesi’ni son yılların en ağır kriziyle yüz yüze getiren gelişmeler, IKBY Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesut Barzani’nin görev süresinin dolmasıyla başladı. KDP, Başkanın halk tarafından seçilmesini isterken, 111 kişilik Kürt parlamentosunda 48 sandalyesi bulunan Goran Hareketi, KYB ve İslami Birlik Partisi, milletvekilleri tarafından seçilmesinde ısrar etti.

Daha bu krize çözüm bulunmadan dört aydır maaş alamayan öğretmenlerin grevi başladı. Grevle birlikte sokak gösterileri de başladı. Süleymaniye’nin yanı sıra; Kelar, Ranya, Pencewin ve Seyd Sadık ilçeleri, Halepçe il merkezi ile Erbil’e bağlı Köysancak ilçesinde 3 gün önce başlayan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetti, 200’e yakın kişi yaralandı. Erbil merkezli yayın yapan Rudaw Televizyonu’na ise silahlı saldırı düzenlendi. Özellikle Süleymaniye Vilayeti ve çevresinde gösteri yapan grupların hedefinde KDP binaları vardı. Bazı yerlerde KDP binalarını ateşe veren göstericiler, KDP yandaşlarıyla çatıştı. Seyid Sadık ilçesindeki çatışmalarda 80’i aşkın kişi yaralandı. KDP bazı ilçelerdeki binalarını boşaltmak zorunda kaldı.

KDP Yönetimi gösterilerden Goran’ın Genel Sekreteri Newşirwan Mustafa’yı sorumlu tutarak, saldırıların karşılıksız kalmayacağı vurguladı. Bu açıklama tansiyonu daha da yükseltti. KDP lideri Mesut Barzani başkanlığında Selahaddin kentinde yapılan toplantıda, Goran Hareketi’ni temsilen Kürt Parlamentosu Başkanı Dr. Yusuf Muhammed ve 5 bakanın uyarılıp, istifa etmeleri istendi. İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Goran’lı Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir’e, “KDP Politbüro’nun kararı bakanların mesai yapmaması ve Erbil’e gelmemesi yönündedir” dedi.

KDP Sözcüsü Cafer İbrahim’in ise Goran’lı Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed’e “Goran’ın hakimiyeti altındaki yerlerde KDP binaları kundaklanırken, siz Erbil’de gezemezsiniz” dediği öğrenildi. Tartışmalı geçen toplantıda Goran ile koalisyona son verilmesi kararı alındı.

Toplantının ardından KDP’ye bağlı Peşmerge güçleri Erbil’e gelmek isteyen Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Yusuf Muhammed’in girişine izin vermedi. Süleymaniye’ye dönmek zorunda kalan Muhammed; “Başkent Erbil’i işgal ederek meşruiyet sarsılmaz. Darbeyi kabul etmiyoruz. En kısa zamanda yeniden çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Maaşların verilmemesi ve başkanlık krizinden dolayı gerçekleştirilen, ardından şiddet eylemlerine dönüşen gösterilere değinen Parlamento Başkanı, şöyle devam etti: “Göstericilerin bütün talepleri meşrudur ve destekliyoruz. Halk protesto gösterilerinin farkı yönlere çekilmesine izin vermemeli. Gösteriler sırasında kamu ve partilere ait binalara saldırı olmamalı.”

Bu gelişmeler üzerine Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, kabinenin Goran üyeleriyle bir toplantı yapma kararı aldı.

Celal Talabani’nin Lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı silahlı güçler de ortak bir açıklama yaparak,“Demokrasi adı altında yasaların çiğnenmesine ve kamu malına zarar verilmesine göz yumulamayacağını” duyurdu.

Anadolu Ajansı’na konuşan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf ise göstericilerin yaş profillerine dikkati çekti. Maruf, eylemcilerin memurlardan çok yüzü maskeli gençlerden oluştuğunu belirterek, "Bu gösterilerin amacı maaş talebi değildir. Zira eylemciler, memur değil. Bu siyasi bir harekettir. Diyarbakır'daki eylemin arkasında kim varsa Süleymaniye'deki eylemlerin arkasında da aynı güçler var. Bunu İstanbul'daki Gezi Parkı olaylarına benzetiyorum. Burada asıl hedef Barzani'dir. Kürdistan bölgesinde alışık olmadığımız bu şiddet eylemleri, 1992-1998 arasında yaşanan iç savaşı hatırlattı bize. İnsanlar tedirgin" dedi.

Yaşanan krizin ardından KDP’nin, KYB ve İslami Birlik ile yeni koalisyon kuracağı ifade ediliyor.

11 sandalyeli Kürdistan Parlementosu’ndaki dağılım şöyle: Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 38 Goran Hareketi 24, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 18, Kürdistan İslami Birlik Partisi 10, Kürdistan İslami Topluluk Partisi 6 Kürdistan İslami Hareketi 1, Kürdistan Sosyalist Demokrat Parti 1, Kürdistan Komünist Partisi 1,Bağımsız Üçüncü Yol Listesi 1 Milletvekili.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG