Erişilebilirlik

Kuzey Kıbrıs'ta Haftasonu Cumhurbaşkanı Seçimleri


Seçim, Kıbrıs’ın birleşmesi için Birleşmiş Milletler’in gözetimindeki görüşmelerin yapıldığı kritik bir döneme rastlıyor. Muhalefetin ciddi baskısıyla karşı karşıya bulunan Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, seçimi kaybetmesi durumunda, görüşmelerin başarısız olabileceğini söyledi. Bu, Türkiye’nin Avrupa Birliği üye olma isteğine de zarar verecek

Kuzey Kıbrıs'ta seçmenler sandık başına gitmeye hazırlanırken, Türk lider Mehmet Ali Talat, seçimde yenilgiye uğrarsa barış görüşmelerinin kesileceğini söyledi.

Kamuoyu yoklamaları Talat’ın sert tutum yanlısı rakibi Başbakan Derviş Eroğlu’nun açık farkla seçimi kazanacağına işaret ediyor. Kuzey’in Kıbrıs’tan bağımsızlığını isteyen Eroğlu, Cumhurbaşkanı Talat’ın, Kıbrıslı Rumlarla toprak anlaşmazlığını çözmede başarısız olduğunu öne sürerek güç kazandı.

Ada’nın üçte ikisine hakim olan Rum tarafı birleşmeyi istiyor. Ancak Derviş Eroğlu iki devletli bir konfederasyon istiyor. Bu istek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini olumsuz etkileyebilir.

Türkiye, Avrupa Birliği’ne üyelik görüşmelerine 2005 yılında başladı. Ancak topluluğun üyesi olan Kıbrıs, Avrupa Birliği’yle uyum sağlamak için hazırlanan fasıllarının görüşmelere açılmasını engelleyerek, Ankara’ya baskı yapıyor.

Bir başka pürüz yaratan konu da, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye limanları ve hava sahasını Kıbrıs Rum trafiğine açması yönündeki baskısı. Türkiye bu isteği şu ana kadar reddetti.

Gazeteci Murat Yetkin Avrupa Birliği’yle görüşme sürecinin çıkmaza girdiği görüşünde. Yetkin” Bürokratik olarak bakılırsa işler ilerliyor. Fasıllar açıldıkça komisyonlar, her iki tarafın teknik ekipleri çalışıyor. Fakat siyasi açıdan bakılınca bu konuda ilerleme yok.”şeklinde konuşuyor.

Gözlemciler Kıbrıs görüşmeleri alanındaki tek parlak noktanın geçen yıl Yunanistan’da Başbakan Yorgo Papandreau’nun başbakan seçilmesi olduğu görüşünde. Papandreau 1999 yılında dışişleri bakanıyken Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem’le, iki ülke arasında yakınlaşmayı sağlayan görüşmeleri başlatmıştı.

Papandreau başbakan seçildikten sonra, iki ülke arasındaki yakınlaşma sürecini yeniden canlandırmak amacıyla çalışmalar yapılıyor. İki ülke geçenlerde yeni güven oluşturucu önlemler almaya karar verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun üyesi Suat Kınıklıoğlu, Yunanistan’daki yeni yönetimin, gelişme sağlayacağına inanıyor. Kınıkloğlu “Biz Kıbrıs sorununun çözümlenip, önümüzde engel olmaktan çıkmasını istiyoruz. Avrupa Birliği’yle uyumda ilerlemek istiyoruz. Kıbrıs bu alanda bir engel. Fakat şu anda Yunanistan’da, bizim bu durumumuzu gayet iyi anlayan bir hükümet var. Bu hükümet, Avrupa Birliği içindeki bir Türkiye’nin, kendileri için dışarıda kalmış bir Türkiye’den daha yararlı olduğunu biliyor,” diyor.

Gözlemciler adanın birleşmesi için yapılan görüşmelerin hem Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, hem de birleşme için son yılların en umut vaad eden gelişmesi olduğunu söylüyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki seçimi kim kazanırsa kazansın, görüşmelerin devam etmesi konusunda büyük bir destek olduğunu bilerek faaliyet gösterecek.

XS
SM
MD
LG