Erişilebilirlik

Kuzey Kore'den Kıtalararası Füze Denemesi


Japonya, Kuzey Kore’nin kıtalararası olduğu düşünülen yeni bir balistik füze denemesi yaptığının tespit edildiğini açıkladı. Fırlatılan füzenin Japonya kıyılarının 200 kilometre kadar açıklarına düştüğü belirtildi.

Japon yetkililer, kıtalararası füzenin Kuzey Kore’den ABD’ye ulaşabilecek kadar bir mesafe kat edebilecek kapasitede olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Japonya dışında Güney Kore de Kuzey Kore’nin bir füze denemesi yaptığının tespit edildiğini duyurdu. Kuzey Kore dün de kısa menzilli bir füze denemesi gerçekleştirmişti.

Japonya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Kuzey Kore’nin denemesini yaptığı füzenin, yaklaşık 6 bin metre yükseklikte seyrettiğini ve 15 bin km civarında bir menzilinin olduğunu sandıklarını söyledi.
Güney Kore ordusu da füzenin 6 bin 100 km yükseklikte saatte bin km hızla seyrettiğinin tespit edildiğini açıkladı.

Japon ve ABD askerlerinin bulunduğu bölgedeki Misaes Hava Üssü’nde de füzenin fırlatılmasının ardından korunaklı yerlere gidin talimatı verildiği belirtildi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, denemeye ilişkin olarak herhangi bir hasar ya da olumsuz rapor almadıklarını söyledi ancak bu tarz denemelerin devam etmesine göz yumamayacaklarını dile getirdi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol da füze denemesini kınadığını açıkladı. Cumhurbaşkanı, ABD’ye bölgede güvenlik konusunda daha sıkı işbirliği çağrısında bulundu.

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin bölgede gerçekleştirdiği askeri tatbikatlara tepki olarak da son olarak 3 Kasım tarihinde de füze denemeleri gerçekleştirmişti.

Bugün yapılan denemenin Kuzey Kore’nin bu yıl gerçekleştirdiği sekizince kıtalararası füze denemesi olduğu belirtiliyor. Kuzey Kore, ABD ana karasına ulaşabilecek ve nükleer başlık taşıyabilecek füze geliştirme çabaları yürütüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG