Erişilebilirlik

Kuzey Kore Füzesi Japonya’nın Üzerinden Geçti


Kuzey Kore'nin füze fırlatma haberini arşiv görüntülerle izleyen Güney Koreliler
Kuzey Kore'nin füze fırlatma haberini arşiv görüntülerle izleyen Güney Koreliler

Kuzey Kore, uluslararası baskılara ve Birleşmiş Milletler yaptırımlarına rağmen Japonya üzerinden yeni bir balistik füze fırlattı. Japon hükümeti, Kuzey Kore füzesinin ülkenin kuzey bölgesinin üzerinden geçtikten sonra Büyük Okyanus’a düştüğünü açıkladı.

Füze Japonya’da büyük endişe yarattı. Ülkenin bazı bölgelerinde sirenler çaldı. Halka sığınaklara girmeleri çağrıları yapıldı.

Başbakan Shinzo Abe kabineyi acil toplantıya çağırmadan önce yaptığı açıklamada, "Halkımızı hayatını en iyi şekilde korumak için gereken tüm çabayı sarf edeceğiz" dedi.

Yetkililer Kuzey Kore füzesine havada müdahale etmek bir girişimde bulunmadıklarını açıkladı.

Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, Kuzey Kore’nin fırlattığı balistik füzenin Japonya açısından ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyledi. Sözcü, Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler kararlarını açıkça ihlal ettiğini, Japonya'nın ABD, Güney Kore ve diğer ilgili ülkelerle yakın bir işbirliği içinde çalışacağını söyledi.

Üç ayrı parçaya ayrılarak denize düştü

Japon hükümeti, füzenin Kuzey Japonya'yı hedef aldığını belirterek buradaki vatandaşlarının olası tehlikelere duyarlı olması çağrısında bulundu. Japon devlet televizyonu NHK, Kuzey Kore’nin yerel saatle 05:58’de fırlattığı, 10 dakika sonra da adaya ulaşan balistik füzenin her hangi bir tahribata yol açmadığını açıkladı. Füzenin fırlatılma noktasının, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang yakınları olduğu, balistik füzenin fırlatma noktasının 1180 kilometre uzağında üç parçaya ayrılarak Büyük Okyanus’a düştüğü belirtildi.

Kuzey Kore’nin fırlattığı son balistik füzenin türü konusunda henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

‘Kuzey Kore ABD ve müttefiklerini kışkırtıyor’

Kuzey Kore, geçtiğimiz hafta da bir balistik füze fırlatmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuze Kore’ye karşı aldığı yaptırım kararlarından sonra gerçekleşen bu denemeyle gerilim ve endişeler daha da artmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, geçtiğimiz hafta yapılan denemenin ABD ve müttefiklere karşı kışkırtıcı bir davranış olduğunu söylemişti.

Pyongyang 1998 yılında da Japonya üzerinden füze fırlatmış ve olay bölgede büyük infiale neden olmuştu.

Füze denemesi özel bir günde mi seçildi?

Kuzey Kore’nin bu yıl içerisinde fırlattığı kısa ve uzun menzilli füze sayısı bu sonuncuyla birlikte 13’e yükseldi. Birleşmiş Milletler’in balistik füze denemeleriyle ilgili aldığı uluslararası yaptırım kararlarıyla karşı karşıya kalan Kuzey Kore’nin, son denemeyi yaptığı günse oldukça dikkat çekti.

29 Ağustos, Birleşmiş Milletler tarafından ‘Nükleer Denemelere Karşı Uluslararası Gün’ ilan edilmişti.

Kuzey Kore Güvenlik Konseyi’ne Başvurdu

Güvenlik Konseyi yaptırımlaına bizzat maruz kalan Kuzey Kore, New York’ta daimi temsilciliği aracılığıyla sunduğu mektupta şikayetlerini konseyde dile getirmek istediğini belirtti. Mektupta Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin yaptığı askeri tatbikatlarının “kışkırtıcı” olduğu belirtildi. Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin, yaptıkları bu tatbikatlarla ülkelerini istila etme hazırlığında olduklarını öne sürdü. Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ja Song Nam, ABD ve Güney Kore'nin askeri tatbikatlarını saldırgan ve kışkırtıcı olduğunu öne sürdü. Kuzey Kore, şikayetlerini BM Güvenlik Konseyi gündemine taşıma talebini içeren resmi mektubu, güvenlik konseyine ağustos ayında başkanlık eden Mısır'ın Daimi Temsilcilğine sundu.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG