Erişilebilirlik

Kuzey Kore Japonya Üzerinden Balistik Füze Fırlattı


Kuzey Kore, Japonya üzerinden uzun menzilli balistik füze fırlattı.

Japonya hükümeti, füze denemesi nedeniyle ülkenin kuzeyinde halka sığınaklara saklanma çağrısında bulunurken, kuzeydeki tren seferleri geçici olarak durduruldu.

ABD ve Güney Kore’den Kuzey Kore’ye Misilleme Tatbikat
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00


Japon yetkililer, füzenin yaklaşık 4 bin 600 kilometre kat ettiğini açıklarken, 1000 kilometre irtifada 22 dakika havada seyreden füzenin Büyük Okyanus'a düştüğü açıklandı.

Füze denemelerinin genellikle komşu ülkelerin üzerinden geçmemesi için daha yükseğe fırlatılarak yapıldığı biliniyor.

Son fırlatma, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın askeri güçlerini arttırdığı bir dönemde Kuzey Kore’nin 10 gün içinde gerçekleştirdiği beşinci füze denemesi oldu.

Japonya hükümeti, füzeyi düşürmek için bir girişimde bulunmadığını açıkladı.

Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, Kuzey Kore'den tekrarlanan füze fırlatmaları karşısında savunmasını güçlendirmeye çalışan ülkesinin karşı saldırı kabiliyetleri de dahil olmak üzere hiçbir seçeneği göz ardı etmeyeceğini söyledi. Güney Kore de ordusunu güçlendireceğini ve müttefikleriyle işbirliğini arttıracağını açıkladı.

ABD’den kınama

ABD ise Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden uzun menzilli balistik füze fırlatma yönündeki "tehlikeli ve pervasız" kararını şiddetle kınadığını açıkladı.

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı açıklamada, "Bu eylem istikrarı bozucu niteliktedir ve Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası güvenlik normlarını açıkça hiçe saydığını göstermektedir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Güney Koreli ve Japon mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaparak, Kuzey'in son denemesini "şiddetle kınadı."

Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah denemeleri yapmasını yasaklayan Birleşmiş Milletler kararı bulunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG