Erişilebilirlik

Kuzey Kore Liderinin Yeni Yıl Dileği Güney'le Daha Çok Temas


Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Kore Yarımadası’nı nükleerden arındırma konusunda başarıya ulaşmak için, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’le gelecek yıl daha fazla zirve yapmak istediğini söyledi.

Kim, Moon’a bu yıl iki ülke ilişkilerinde atılan çarpıcı yumuşama adımlarını kutlamak için bir mektup yolladı. Kuzey Kore’nin bir dizi nükleer denemesinin ve füze denemelerinin ardından bu yıl Kuzey’le Güney arasında üç zirve hayata geçirilmişti.

Ancak Pyonyang ve Washington arasında duraksayan görüşmeler iki Kore ilişkilerini de etkiliyor. Güney Kore, Pyongyang’da iki lider arasında Eylül ayında yapılan zirvede mutabakata varıldığı üzere bu yıl Kim’i ağırlamak istiyordu ancak Seul’un bu planına Kuzey Kore’den yanıt gelmemişti.

Kim, Haziran ayında Singapur’da Başkan Donald Trump’la yapılan zirvede nükleer silahları bırakmak için çalışma sözü vermişti. Ancak zirvenin ardından iki taraf çok az ilerleme kaydetti. Kasım ayında iptal edilen üst düzey bir görüşme için yeniden tarih ayarlanması çabaları başarısız oldu.

Moon’un ofisine göre Kim, mektubunda Seul’a ziyaretinin gerçekleşmemesinden dolayı üzüntü duyduğunu bildirdi ve durumu gözlemleyerek zirveyi hayata geçirmek konusundaki güçlü niyetini dile getirdi.

Moon’un sözcüsü Kim Eui-Kyeom ‘‘Başkan Kim barış, refah ve Kore Yarımadası’nın nükleerden arınması konularındaki görüşmelerde ilerleme kaydetmek için gelecek yıl birçok kez Cumhurbaşkanı Moon ile görüşmek istediğini söyledi’’ ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG