Erişilebilirlik

Kuzey Kore Uzun Menzilli Füze Fırlattı


Kuzey Kore, uluslararası toplumun aksi yöndeki uyarısına rağmen uzun menzilli füze fırlattı. Pyongyang hükümeti denemenin ardından bir uydunun başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirildiğini açıkladı.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, füzenin bu sabah Kore yarımadasının batı kıyısından yerel saatle 09.50’de fırlatıldığını bildirdi. Japon yetkililer de füzenin 12 dakika sonra Okinawa adası üzerinden uçtuğunu, ancak düşürme girişiminde bulunmadıklarını bildirdi.

Kuzey Kore’nin denemesinin ardından Güney Kore ve Japonya’daki ulusal güvenlik konseyleri acil toplantı çağrısı yaptı. Japon televizyonu, roketin ikinci parçasının planlandığı gibi Filipinler Denizi’ne düştüğünü duyurdu.

Uzmanlar roketinin gerçekte gizlenmiş bir balistik füze olduğunu ve bundan dolayı Kuzey Kore’nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunuyor.

Kuzey Kore hükümeti, hava muhalefeti ve teknik sorunlara rağmen füze denemesini yapmada kararlı olduğunu bildirmişti.

Birleşmiş Milletler, 2006 ve 2009 yıllarında aldığı iki kararla Kuzey Kore’nin füze ya da nükleer silah denemesi yapmasını yasaklamıştı. Pyongyang hükümeti bu kararların alınmasından önce iki başarısız nükleer deneme yaptı, ayrıca Nisan ayında yaptığı bir füze denemesi de başarısız oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG