Erişilebilirlik

Kuzey Kore’den Yeni Nükleer Silah Teknolojisi


Kuzey Kore, yeni ürettiği en küçük nükleer başlıkların görüntülerini paylaştı ve daha fazla bu tarz silah üretimi yaparak ülkenin nükleer silah varlığını arttırma sözü verdi. Bu arada, Güney Kore’yle düzenlenecek ortak tatbikat için bir ABD uçak gemisi de bölgeye ulaştı.

Kuzey Kore devlet medyası KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Nükleer Silahlar Enstitüsü’ne yaptığı ziyaretin fotoğraflarını yayınladı. Paylaşılan fotoğraflarda Kim, yeni nükleer savaş başlıklarını balistik füzelere takma teknolojilerini inceledi. Yayınlanan fotoğraflar arasında Hwasan-31 füzeleri de yer aldı.

Uzmanlar yayınlanan fotoğrafların, savaş başlıklarını küçültme konusunda ulaşılan teknolojiyi ortaya koyduğuna dikkat çekerken bunların ABD’yi vurabilecek menzilde kıtalararası balistik füzelere yerleştirilecek kadar güçlü olduğunu belirtti.

Seul Ulusal Üniversitesi’nden Kune Y. Suh aynı füze başlıklarının 2016 modelleriyle yaptığı karşılaştırmada “Bu başlıklar daha az yer kaplayan ve daha güçlü bir yapıya sahipler. Bu son derece kaygı verici” değerlendirmesini yaptı.

Kyungnam Üniversitesi’nden eski Deniz Kuvvetleri mensubu Kim Dong-yup da yeni başlıklarla ilgili olarak, “Bunlar sınırlı taktik füzelere değil daha hafif küçültülmüş ve farklı cihazlara monte edilebilecek yapıda savaş başlıkları olarak görünüyorlar” dedi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Kim Jong Un’un, tesise ziyareti sırasında nükleer bombaların sayısının arttırılması ve daha güçlü silahlar üretmek için emirler verdiğini duyurdu.

Kuzey Kore lideri, nükleer silahların arttırılmasının amacını ülkesinin savunma kabileyini arttırmak ve bölgede istikrar ve barışı korumak olarak izah etti.

Kim Jong Un’a ayrıca Kore dilinde “Nükleer tetik” anlamına gelen bilgisayar kaynaklı nükleer silah yönetim sistemi hakkında da bilgiler verildi. Bu sistemin de son yapılan tatbikatta denendiği ifade edildi.

Kuzey Kore, Pazartesi günü denemesini yaptığı kısa menzilli füzeler ve nükleer saldırı karşıtı tatbikatıyla bölgede tansiyonun daha da yükselmesine neden oldu. Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin bölgede yaptığı tatbikatların kendisine saldırı hazırlığı olduğunu ileri sürüyor.

Kuzey Kore ayrıca geçen hafta, “Tsunami” adını verdiği denizde nükleer patlamayla dev dalga yaratan ve düşman filo ve limanlarına zarar vermeyi hedefleyen yeni bir denizaltı aracının testlerini de başarıyla tamamladığını duyurmuştu.

Güney Kore’den tepki

Kuzey Kore’nin ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığı ve ülkede gıda sorunu yaşandığı belirtilirken Güney Kore Cumhurbaşkanı’ndan sert bir açıklama geldi. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, nükleer silah geliştirmeye devam ettiği sürece Kuzey Kore’nin “tek kuruş dahi ekonomik yardımı hak etmediğini” söyledi.

Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada da Kuzey Kore’nin fotoğraflarını yayınladığı yeni nükleer başlıkların gerçekten operasyonel olup olmadığının anlaşılması için yapılması gereken analizler olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG