Erişilebilirlik

Pompeo: 'Kim'le Görüşmemiz Yapıcı Geçti'


Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun dördüncü Pyongyang ziyareti sona erdi. Pompeo Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la yaptığı görüşmeyi ‘yapıcı’ olarak değerlendirdi.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘‘Dişişleri Bakanı Michael Pompeo ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Kim ve Başkan Trump arasında yapılacak ikinci zirvenin yeri ve zamanı konusunda bazı seçenekleri eledi’’ ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık Sözücüsü Heather Nauert tarafından yapılan açıklamada ayrıca Kim’in Punggye Ri nükleer deneme sahasınının tamamen imha edildiğini görmeleri için müfettişleri davet ettiğini kaydetti.

Pompeo, Pyongyang ziyaretinin ardından Güney Kore'ye geçti ve burada Güney Kore lideri Moon Jae-in'le görüştü.

Dışişleri Bakanı Pompeo Kuzey Kore tarafından alınacak nükleerden arınma önlemlerinin, ABD hükümetinin bu adımları gözlemlemesinin ve buların karşılığında ABD’nin atacağı adımların görüşmede gündeme geldiğini belirtti.

Pompeo, ‘‘Başkan Trump’ın söylediği gibi bugün atılması gereken birçok adımdan yalnızca birini attık’’ dedi. Bu ileri atılan başka bir adımdı. Bunun hepimiz için olumlu olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

Güney Kore başkanlık ofisinden yapılan açıklamada 'Pompeo ve Kim ABD-Kuzey Kore arasında ikinci bir zirvenin en kısa sürede düzenlenmesi konusunda mutabık kaldı'' denildi.

Güney Kore lideri Moon’un Basın Sekreteri Yoon Young-Chan’a göre Pompeo ve Kim, nükleerden arınma sürecinin ve ikinci zirvenin tartışılacağı bir çalışma grubunun da kurulmasını kararlaştırdı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, geçen ay gönderdiği bir mektupla başkan Trump’a ikinci bir zirve yapmayı önermişti.

Trump’tan olumlu mesaj

Başkan Donald Trump da konuyla ilgili olumlu bir Twitter mesajı yazdı. Trump, ‘‘Dışişleri Bakanı Pompeo, Başkan Kim’le bugün Pyongyang’da iyi bir toplantı yaptı. Singapur Zirvesi Anlaşmaları konusunda ilerleme kaydedildi. Başkan Kim’i yakın gelecekte yeniden görmek için sabırsızlanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

Ziyaret sırasında Pompeo’nun ekibinde bulunan bir yetkili de görüşmenin önceki seferden daha iyi olduğunu ancak bunun uzun bir yolculuk olduğunu söyledi.

Kim, Singapur’da Trump’la yaptığı ikili zirvede nükleerden arınma için çalışma sözü vermişti. Ancak Pyongyang’ın bu yöndeki eylemleri ABD’nin nükleer silahlarından tamamen vazgeçmesi talebini karşılamaya yetmedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG