Erişilebilirlik

Lübnan Başbakanı Hariri'den İstifa Açıklaması


Ekonomik krizin ve yolsuzlukların halkı sokağa döktüğü Lübnan’da, Başbakan Saad Hariri istifasını vereceğini açıkladı.

Hariri bugün yaptığı açıklamada makamın geçici olduğunu, aslolanın ülkenin güvenliği olduğunu dile getirdi. Halkı sukunetini korumaya çağırdı.

Hariri’nin istifasına hükümetin Şii ortağı Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, tehlikeli bir yönetim boşluğu oluşacağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Protestolar, Hizbullah ve diğer hükümet ortağı Şii Emel örgütünün taraftarlarıyla göstericiler arasında gerilime yol açıyor. Başkent Beyrut'ta ana caddeyi trafiğe kapatan protestocularla Şii gruplar arasında arbede yaşandı. Şii örgütlerin taraftarları, protestocuların kaldıkları çadırları talan etti, bazı çadırları ateşe verdi.

Şii lider Hasan Nasrallah geçen hafta yolların açılması çağrısı yapmış, kendi destekçilerineyse protestolara katılmama çağrısı yapmıştı.

Güvenlik güçleri olaylara hemen müdahale etmedi. Ancak arbedenin büyümesi üzerine kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullanıldı.

Lübnan'da Gerilim Tırmanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh, hafta başında ekonomik çöküş uyarısı yapmış ve “Güveni tekrar kazanmak ve ileride bir çöküşü önlemek için bir çözüm bulmamız gerek” demişti.

35 yaş altı işsizlik oranının yüzde 37 olduğu ve kamu borcunun da Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 150’sine dayandığı Lübnan’da siyasetçiler devlet kaynaklarını kendi çıkarına kullanmakla suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG