Erişilebilirlik

Ladin'in Ölümü Müslüman Dünyasında Sessizlikle Karşılandı


Ladin'in Ölümü Müslüman Dünyasında Sessizlikle Karşılandı
Ladin'in Ölümü Müslüman Dünyasında Sessizlikle Karşılandı

Usame Bin Ladin'in ölümü Müslüman dünyasında sessizlikle karşılandı. Bazı aşırı dinciler Bin Ladin'in Amerikan komandoları tarafından öldürülmesine kızdı. Birçokları ise el Kaide'yi ve şiddeti geride bırakmak istiyor.

Endonezya'da faaliyet gösteren radikal grup İslam Savunucuları Cephesi, Usame Bin Ladin için toplu dua düzenledi.

Ancak bu durum Endonezya'da yaygın bir durum değil. Dünyanın en büyük nüfuslu Müslüman ülkesinde, 2002 yılında el Kaide'ye bağlı Cemiyet-i İslam adlı örgüt bir saldırı düzenlemiş ve 200 kişi ölmüştü.

Cakarta'daki Kelapa camisinde halk Amerika'nın operasyonunu kutladı.

"Dünya için çok iyi oldu, çünkü Bin Ladin bir teröristti."

"Bin Ladin'in öldürüldüğünü duyduğumda çok sevindim. Endonezya'yı etkileyen teröristlerin sayısı azalmış oldu."

Bin Ladin Pakistan'da Amerikan komandoları tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldü. Kahire'de operasyona karışık tepkiler vardı.

"Çok sevinmedim ama umarım bu herkes için iyi olur."

Bir Kahireli el Kaide liderinin öldürüldükten sonra denize atılmasının İslamla bağdaşmadığını ve bunun Amerika'nın imajına zarar verdiğini söylüyor.

Ancak en büyük tepki Amerikalılar'ın Bin Ladin'in ölümünü kutlamasına gösterildi.

Şeyh Asım Abdül Mecid Cemiyet-i İslamiye adlı grubun önde gelen üyelerinden: "Birden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyonun Amerikalılar tarafından böyle kutlanması Arap ve İslam dünyasında şoketkisi yaptı"

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Amerikan askerlerinin Irak ve Afganistan'dan çekilme zamanının geldiğini söylüyor.

Ancak bin Ladin için yas tutulmuyor.

Michele Dunne Carnegie Endowment Vakfı Ortadoğu uzmanlarından: "Arap dünyasında bir çok kişi bin Ladin ya da el Kaide'yi kendilerinden saymıyor."

Dunne Arap dünyasındaki ayaklanmaların değişimin başka yollardan mümkün olabileceğini kanıtladığını söylüyor: "El Kaide'nin temsil ettiği şiddet içeren değişim, liderlerin dini devrimler sonucu al aşağı edilmesi ya da suikaste kurban gitmeleri artık zamana uygun sayılmıyor."

Dunne, bin Ladin'in ölümünden önce Arap halkının sempatisini kaybettiğini ve ölümüne üzülenlerin sayısının az olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG