Erişilebilirlik

Latin Amerika’da 2024’te dang hummasından en az 1800 kişi yaşamını yitirdi


2023 yılında 4,5 milyon dang humması vakasının görüldüğü Latin Amerika’da bu yılın ilk 3,5 ayındaki vaka sayısı 5,2 milyonu aştı. Ölü sayısının 1800’ü geçtiği bölgede, salgının merkez üssü Brezilya .
2023 yılında 4,5 milyon dang humması vakasının görüldüğü Latin Amerika’da bu yılın ilk 3,5 ayındaki vaka sayısı 5,2 milyonu aştı. Ölü sayısının 1800’ü geçtiği bölgede, salgının merkez üssü Brezilya .

Latin Amerika’da bu yıl 5,2 milyondan fazla kişi, sivrisinek yoluyla bulaşan ve yüksek ateş, ağır baş ağrıları, kaslarda, eklemlerde ve göz arkasında ağrı, deri döküntüsü gibi belirtilere yol açan ve bazı kişilerde ölümcül boyutlara ulaşabilen dang hummasına yakalandı.

Panamerikan Sağlık Örgütü (PAHO) verilerine göre, bu yıl dang hummasından yaşamını yitiren kişi sayısı 1800’ün üzerine çıktı.

Salgının merkez üssü, bölgedeki dang humması vakalarının yüzde 65’ten fazlasının kayıt altına alındığı Brezilya.

Brezilya'da yılın ilk beş haftasında dang humması vakalarında 2023'ün aynı dönemine kıyasla beş kat artış görülürken, Arjantin'de bir önceki yılın ilk çeyreğinde 13 olan ölü sayısı, 2024'ün ilk üç ayında 129 olarak kaydedildi.

PAHO Direktörü Jarbas Barbosa Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, “Acil bir durumla karşı karşıyayız. Son haftalarda görece daha stabil olsa da Brezilya ve Arjantin’deki vaka sayıları oldukça yüksek; bu iki ülkeyi Paraguay ve Peru izliyor. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte vakaların kuzey ülkelerinde de artması beklenebilir” diye konuştu ve bölge ülkelerine tedbirleri arttırma çağrısı yaptı.

Örgütün araştırmalarına göre salgının nedenlerinden biri de küresel ısınma. Uzmanlar enfeksiyona sebep olan Aedes Aegypti adlı sivrisinek türünün çoğalmasına zemin hazırlayan sıcak hava dalgalarına ve bazı bölgelerde kuraklık ve fırtınalara neden olan El Nino olayının, vakaların artmasında önemli olduğunu belirtiyor.

“Ölümlerin önüne geçilebilir”

Dang humması aşısının oldukça sınırlı sayıda olmasının, enfeksiyonla mücadeleyi sınırlandırdığını kaydeden Barbosa, bu duruma rağmen vakalardaki artışı dizginlemek ve ölümlerin önüne geçmek için bazı araçlara sahip olduklarını kaydediyor.

Vaka sayılarının artışı, sivrisinek sayısının kontrol altına alınmasına yönelik ilaçlama, su birikintilerinin kurutulması gibi yöntemlerle ve ısırılmaktan kaçınarak önlenebiliyor.

Hükümetlerin birlikte hareket etmesi durumunda vaka sayılarının azaltılabileceğini söyleyen Barbosa, dang humması kaynaklı ölümlerin önlenebilmesi için, sağlık merkezlerinin ve personelinin hazırlıklı olmasının ve erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG