Erişilebilirlik

Latin Amerika'da En Yüksek Cinayet Oranı Venezuela'da


Organize suç, şiddet ve güvenlik üzerine araştırmalar yapan ve merkezi Kolombiya’da bulunan araştırma grubu InSight Crime’ın yayınladığı Latin Amerika’da 2022 Cinayet Oranları Raporu’na göre, her yüz bin kişiden 40,8’inin cinayete kurban gittiği Venezuela, bölgede en çok cinayet işlenen ülke oldu.

Dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında yer alan Venezuela’da son yıllarda artan göç, hükümetin demir yumruk politikası, ekonomik verilerde kısmi iyileşme gibi sebeplerden dolayı suç ve şiddet oranlarında bir düşüş yaşansa da, Venezuela Şiddet Gözlemevi (OVV) raporuna göre, Güney Amerika ülkesinde geçen yıl 9 bin 367 cinayet işlendi. Bu rakam bir önceki yıla göre binde 5 daha düşük.

OVV Direktörü Roberto Leon, ülkede kayıt altına alınan cinayetlerin 5 bin 799’unun faili meçhul, bin 240’ınınsa güvenlik güçleri eliyle yargısız infaz olarak işlendiğine dikkat çekiyor ve hesaplamalara kayıp bin 370 vakanın dahil edilmediğini belirtiyor.

Venezuela’da şiddetin yapısal bir soruna dönüştüğünü söyleyen Leon, “Yargının işleyişindeki aksaklıklar, yüksek bireysel silahlanma oranı, yaygın rüşvet ve yolsuzluk, organize suç örgütlerinin etkinliği, gelir adaletsizliği ve uzun süren krizin yol açtığı ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler şiddeti besleyen etkenlerden bazıları” diyor.

Latin Amerika’da cinayet oranları

Birleşmiş Milletler verilerine göre 662 milyon kişinin yaşadığı Latin Amerika, küresel nüfusun yüzde 8’ine sahip olsa dünyada işlenen cinayetlerin yaklaşık üçte biri bölgede işleniyor.

Uzmanlara göre, bölgeyi tehlikeli hale getiren faktörler arasında gelir adaletsizliği, işsizlik, uyuşturucu ticareti, organize suç örgütlerinin etkinliği, silahlanma, yüksek faili meçhul oranları, sorunu şiddetle çözme eğilimi, çarpık kentleşme yer alıyor.

Insight Crime’ın resmi verilere dayandırdığı raporuna göre, geçen yıl en çok öldürme vakasının yaşandığı ülkeler 40 binden fazla cinayetin işlendiği Brezilya ve 30 bin 968 cinayetle Meksika.

Bölgede, Venezuela’nın ardından nüfusa göre en çok cinayetin işlendiği ülkelerse Honduras (35,8) ve Kolombiya (26,1).

Geçen yıl cinayet oranı en çok artan ülke, yüzde 150 artışla Türk adaları olarak bilinen Turks ve Caicos Adaları. Onu yüzde 82 artışla kokain sevkiyatında önemi her geçen gün artan Ekvador izliyor. Geçen yıl cinayet oranının en çok düştüğü ülkeyse yüzde 56,8’le El Salvador. Organize suç örgütlerinin oldukça etkin olduğu ve hükümetin olağanüstü hal ilan ettiği El Salvador’da, çete suçlarıyla mücadele kapsamında son on ayda 63 binin üzerinde çete üyesinin tutuklandığı bildiriliyor.

Bölgede en düşük cinayet oranlarına sahip ülkelerse sırasıyla Şili ve Nikaragua.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG